Musikprofil tar åter plats på scen

Man kan lugnt säga att det svängde lite extra i fikarummet i Pajala kommunhus i går. På plats fanns inte bara den musicerande ensemblen i Mikael Niemis och Tornedalsteaterns nya pjäs om Pajala-Hasse som har premiär på Tannavallen i Pajala i kväll, utan också den livs levande, legendariska musikprofilen som föreställningen bygger på.

Foto:

Kultur2010-10-16 06:00

Väggarna i personalrummet hade dagen till ära tapetserats med gamla dansbandsaffischer och fotografier från främst 60- och 70-talen. Det var ju då som Pajala-Hasse - eller Hans Wolfgang Persson som han egentligen heter - var som mest aktiv och turnerade land och rike runt med sina olika bandkonstellationer och sitt dragspel. Nu är den riksbekante spelemannen aktuell igen: i pjäsen "105 kurvor - en berättelse om Pajala-Hasse", skriven av författaren Mikael Niemi.
- Det är för att se den som jag och min fru har kommit hit, berättar den numera 86-årige huvudpersonen som sedan länge bor i Morgongåva utanför Sala i Ångermanland.

Faktum är att han inte heller har sitt ursprung från Pajala, även om han med råge gjort skäl för namnet. Tar vi det hela från början växte Pajala-Hasse i stället upp som äldsta syskonet i en stor torparfamilj i Ångermanland. Efter lumpen i Sollefteå fick han sedan anställning på kusinernas bussföretag i Kiruna, och det var på den vägen och för all del via linjen Kiruna- Pajala-Karesuando som han hittade till Pajala och sin blivande fru Katarina.
- Det är just om det där, deras liv och kärlek och om det musikaliska skapandet som pjäsen handlar, säger manusförfattaren Mikael Niemi som också beskriver föreställningen som en tidsstudie över den period då Sverige i rekordfart gick från att vara ett lantbruksland till ett av världens rikaste länder.

En röd tråd genom föreställningens bägge akter är ett urval av Pajala-Hasses låtskatt, vilken består av 600-700 egenhändigt skrivna musikstycken. Musik som enligt Mikael Niemi har betytt mycket för många. Själv var han för ung för att vara med "på riktigt". Men han minns doften av fin parfym och hur han ibland lämnades ensam för att föräldrarna skulle på dans:
- Då var Hasse inblandad, konstaterar han muntert.
Musikintresset hade väckts hos Pajala-Hasses redan under barnsben, och under sin karriär hann han både spela med storheter som bröderna Jularbo - och med sina barn som fortfarande är i branschen (en av sönerna spelar till exempel trummor i Allsång på Skansen, medan en annan har spelat med Lena PH). Det var för övrigt just i samband med "Pajala-Hasses familjeband" som smeknamnet Pajala-Hasse myntades på allvar. Ett namn som han marknadsfört Pajala med, men som han också fått lida för.
- På spelningarna kunde man få höra att "ni spelar förbannat bra fast ni är från Pajala". Det var så att bodde man i Pajala kunde man ingenting, säger Hans Persson och låter plötsligt upprörd.

Just detta är en viktig anledning till att pjäsen över huvud taget blev av. För att få upprättelse skickade Pajala-Hasse nämligen en hel bunt med anteckningar om sitt liv till Mikael Niemi för ett år sedan, med förhoppning om att det kanske skulle resultera i en bok. Men Niemi såg förutsättningarna till ett teatermanus, och så blev det alltså.
- Det här är en fantastisk historia och Hasse är en underbar och varm person, så det har varit otroligt kul att få jobba med det här, säger Mikael Niemi och får medhåll av Tornedalsteaterns chef och pjäsens regissör Ulf Fembro som särskilt känner igen sig i de delar av manuset som skildrar Pajala-Hasses känslor när han först kom till Pajala och välkomnades av människorna.
- Där började jag gråta själv, säger Fembro.

Rolf Digervall från Raj Raj Band som ingår i ensemblen tillsammans med Jan Johansson och Susanne Rantatalo från Jord, Markus Forsberg och Berith Roth, tycker att det känns bra att få framföra toner som inspirerat så många andra. Upphovsmannen minns sin sista spelning 1983 i Värmland - men ser fram emot att se delar av sitt eget liv på scen:
- Jag har ju hunnit med en del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!