Mogens Amstrup Jacobsen – delaktig i det mesta i bygden

Mogens Amstrup Jacobsen har varit involverad i mer än tjugo olika kulturella satsningar i Gunnarsbyn. Här följer ett axplock.

Mogens Amstrup Jacobsen har under lång tid verkat för att utveckla kulturen i Gunnarsbyn.

Mogens Amstrup Jacobsen har under lång tid verkat för att utveckla kulturen i Gunnarsbyn.

Foto: Joakim Nordlund

Kultur2021-11-20 06:08

Folkets hus biograf
Bland annat var han drivande när vid digitaliseringen av bion på Folkets hus i Gunnarsbyn. 
– Det var en jättestor investering men vi fick ihop det. Jag tror att det handlade om 1,2 miljoner kronor, säger han. 

Brädspelsdagen
En gång varje höst träffas unga och gamla i Folkets hus för att spela klassiska sällskapsspel tillsammans. 
– Att spela brädspel och rollspel är ett roligt sätt att umgås. Det är som att kliva in i en annan värld så vi spelar mycket hemma hos oss, säger han. 

Skoterbion
Folkets hus arrangerade en snöskoterbio på fotbollsplanen i Gunnarsbyn. Där byggde man upp en sex meter hög och tolv meter bred snövägg som fick tjäna som filmduk. 
– Det blev Sveriges största satsning på en skoterbio. Just snöskoterbion är en grej där många olika föreningar arbetar ihop. 

Förintelsens minnesdag
Den brukar sedan tio år tillbaka alltid uppmärksammas med en utställning på Folkets hus från Forum för levande historia. 
– År 2020 hade vi en utställning som heter Plundring – början till ett folkmord. Det var uppbyggt så att man nästan gick in i tågvagnar för det var med tåg som nazisterna forslade bort konst- och kulturskatter. Det var en fantastisk utställning. 

Forsbergs g:a handelsbod
Han och hustrun Lena Malm fick förmånen att köpa och ta över det pampiga huset 2014. Då hade huset stått mer eller mindre orört i 80 år. 
– Vi har gjort renoveringen på ett ursprungligt sätt. Och i dag är det öppet för guidningar där vi berättar om husets historia. 

Kulturkvällar på Forsbergs g:a handelsbod
Varje onsdag under sommaren har man kunnat bjuda på liveframträdanden på utomhusscenen från en rad olika musikanter. 
- Det har varit både musik och teater. Jag tycker att det är fantastiskt att uppleva konserter och teater live och också se glädjen hos folk. 

Grön marknad
Det har utvecklats till att bli en av Norrbottens största ekologiska matmarknader och den arrangeras i och runt Folkets hus. I år var den tillbaka efter ett års uppehåll. 
– Alla torgstånden ser likadana ut, lite som tivolistånd med randiga tak så det höjer ju mysfaktor. Och vi har alltid samma tid. Men viktigast av allt är kanske att de produkter som säljs är väldigt genuina. 

Mijöveckan
Arrangeras i maj varje år. Det är många aktörer som samverkar, bland annat Älvskolan, Råek, Svenska kyrkan och Folkets hus. 
–  Vi sätter fokus på vår närmiljö. På frågor som berör oss. Det har vi gjort i, tror jag, elva år. Varje år har vi ett tema. I år var det bins betydelse för den biologiska mångfalden. 

Älgmålsbön och skotergudstjänst
Här hade han som tanke att ta den kyrkliga verksamheten ut ur kyrkan dit där människor befann sig och var bekväma. 
– Istället för helgmålsbön arrangerade vi en andakt på jaktlagens mark med vatten och elden i fokus. Det blev älgmålsbön i stället. 

Kulturkvällar på Folkets hus
De har haft temakvällar där olika länder och kulturer har varit i fokus. Då har man ätit mat från det landet och kanske också klätt upp sig med sådant som kan kopplas till temat. Det har också varit fokus på människor som har flyttat till bygden men som har sina rötter någon annanstans i världen. Det har bland annat varit Belgien, Grönland, Tyskland, Frankrike, Danmark och Japan
– Oftast är det också i samarbete med biografen där det även visas filmer som går i linje med temakvällen. Det här är en mångkulturell bygd. 

Mogens Amstrup Jacobsen har under lång tid verkat för att utveckla kulturen i Gunnarsbyn.
Mogens Amstrup Jacobsen har under lång tid verkat för att utveckla kulturen i Gunnarsbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!