Mobilen har utvecklats till en livsstilsmarkör, identifikationsobjekt, frihetssymbol, kontrollverktyg och statuspryl som spelar en allt större roll i våra liv. Men vad gör den med oss?
Den frågan ställer sig Katarina Bjärvall i boken Var är du? där hon går igenom mobilens alla färdigheter, plus några framtida tjänster, och vårt behov av dem. Hon blickar också tillbaka och tecknar den bärbara telefonens historia, undersöker mobilens väg från råvara, färdig produkt till sopa och synar riskerna som är förenade med tillverkning, användande och skrotning. Hon gläds också åt att så många i bland annat Afrika numera har mobil.
Men framför allt pekar hon på vårt beroende av mobilen och vad det kan innebära. Studier visar på ångest och ensamhet bland ungdomar som är utan mobil. Hon nämner också ett experiment som gjordes på ett amerikanskt universitet där man stängde av alla studenter från elektroniska medier en dag. Efteråt sa många att de hade känt sig isolerade och ensamma trots att de var tillsammans med tusentals andra på skolan.
Att forskning och studier om strålning och andra risker dessutom i hög grad är kopplade till mobilindustrin är naturligtvis också ett problem, som Bjärvall uppmärksammar. Den kommersiella forskningen ställer de rätta frågorna och undviker de mindre bekväma. Så får man de svar man vill ha.
Var är du? är lättsamt och personligt skriven. Bjärvall refererar ofta till egna erfarenheter och varvar dem med mer faktatyngda avsnitt. Hon är påläst, motvalls och frågvis och vill inte moralisera med sin bok, hon säger sig inte heller vara teknikfientlig, men hon höjer ändå ett varnande finger för att mobilen splittrar oss och stör vår förmåga till koncentration och reflektion i en alltmer komplex värld.
Tillspetsat kan man säga att hon ser mobilen som ett missbruksproblem som man borde förhålla sig lite mer kallsinnig till.