Mer en avhandling än en populärhistorisk bok

För Adolf Hitler och Nazityskland var den nordiska rasen västerlandets räddning. Därför måste Sverige införlivas med den nazistiska intressesfären.

Birgitta Almgren har skrivit "Krossade illusioner".

Birgitta Almgren har skrivit "Krossade illusioner".

Foto: Privat

Kultur2019-12-27 06:00

NY BOK

Birgitta Almgren

Krossade illusioner

Carlssons bokförlag

Det skulle ske genom spionage, infiltration och rapportering. Forskaren Birgitta Almgren visar hur en tysk agent lyckades bli anställd av Skolöverstyrelsen, SÖ, i ambitionen att ockupera svenskarnas tankar och känslor.

Spionens namn var Hermann Kappner och han katalogiserade ledande svenskars politiska inställning, hur de såg på Tyskland. Birgitta Almgren ger en uttömmande beskrivning av hans verksamhet, som var känd av den svenska säkerhetspolisen, men som inte hindrade att Kappner fick stanna i Sverige efter krigsslutet med fortsatt anställning vid SÖ.

Att det fanns tyska spioner i Sverige var annars inte anmärkningsvärt. Då var ett annat fall desto mera uppseendeväckande. Det handlar om den etablerade socialdemokraten och kvinnosakskämpen Sigrid Gillner, som gick över till nationalsocialismen.

Hon valdes in i riksdagen 1932, var ordförande i partiets kvinnodistrikt i Östergötland och även verksam i Socialistinternationalens kvinnoexekutiv. I början var hon kritisk till nazismen, att nazisterna ”vilja sin frihet och andras ofrihet”.

Hon brevväxlade med en judisk väninna i Hamburg som berättade om förföljelserna av judar och fängslandet av regimkritiska författare. Hon upphörde aldrig att kritisera antisemitismen, men uppskattade nationalsocialismens betonande av kvinnan och moderskapet.

Hon skrev boken ”Kvinnorna vantrivas” och fick mothugg av journalisten Barbro Alfving, som kallade Gillner för ett fä och såg ”reaktionens svarta skuggor” i boken. Sigrid Gillner beskrev kvinnliga politiker som nollor och marionetter och det blev också för mycket för det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Hon uteslöts.

Sigrid Gillner var kvar i riksdagen och upptäckte partikamraters förskingring och bedrägeri. Det anmälde hon till partiledaren Per Albin Hansson, som ville tysta ner skandalen. Då lämnade hon sin riksdagsplats trots vädjanden från Per Albin Hansson att hon skulle stanna kvar. Hon ansågs som en viktig röst, och var dessutom vacker, omsvärmad och charmant.

När kriget var slut och Sigrid Gillners favorit Adolf Hitler tagit sitt liv valde hon att isolera sig i sitt torp i Viken. Hon fortsatte att skriva brev och skriva ner sina minnen. Hon skrev också krönikor. Hon gjorde dock avbön från de ideal hon hämtat från nationalsocialismen.

Birgitta Almgrens skildring av den nazistiska infiltrationen är mera en akademisk avhandling än en populärhistorisk bok. Det är synd, för nu det i tyngsta laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!