Skogskyrkogården i Stockholm, Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan är några av de platser och byggnader som Sigurd Lewerentz (1885–1975) skapat. Trots stjärnglansen ute i världen är han okänd för många svenskar. Arkitektur och designcentrum, ArkDes, lyfter fram den store arkitekten med utställningen "Sigurd Lewerentz – dödens och livets arkitekt".
Lewerentz gick sin egen väg och skapade arkitektur med högt hantverksmässighet och integritet. ”Det finns bara ett fåtal verk i modern arkitekturhistoria som nått upp till den verkshöjd som Lewerentz mästerverk gör”, säger Kieran Long, utställningens curator.
Norrbottens första pappersmassafabrik byggdes 1911 och behövde bostäder för arbetare och förmän. Lewerentz anlitades och resultatet blev ett mönstersamhälle i Karlshäll och Karlsvik, ett exempel på föredömliga arbetarbostäder.
Luleå träsliperi ägde 53 lägenheter. Husen hade två eller tre lägenheter. Lägenheterna hade kök med järnspis och rinnande kallt vatten. I rummen fanns kakelugnar. Det var hög standard i 1910-talets Sverige. Han ritade också manskapsbaracker för de veckopendlande arbetarna som bodde i socknens byar.
Mönstersamhället levde länge men fick en plötslig undergång. När en fabrik för tillverkning av fälgar skulle byggas revs 1973 hela mönstersamhället. Men det blev aldrig någon fälgfabrik. Redan då var Sigurd Lewerentz ett stort namn, men av hans verk i Karlsvik och Karlshäll finns bara en arbetarbod sedan sista Lewerentz-huset brann ner 2003.
Luleå kommuns rivning av mönstersamhället var en del i en känslolös inställning till kulturarvet. Under samma årtionde sopades gamla trästaden i det centrala niokvartersområdet bort till förmån för lådliknande byggnader i sten. 1970-talet blev det förlorade årtiondet för Luleås arkitektur.
Om någon tänkt efter då hade Luleå nu kunnat visa arbetarkvarter i Karlshäll skapade av en av världens stora arkitekter, men allt jämnades med marken utan att någon protesterade.
Sigurd Lewerentz föddes på Sandö i Bjärtrå församling i Västernorrlands län. Hans far var disponenten vid Sandö glasbruk. Han studerade vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och tog examen 1908. Han arbetade på arkitektkontor i Tyskland och började år 1909 studera på korrespondens vid Konstakademins byggnadsskola.
Åren 1911–1916 ledde han arkitektkontoret Lewerentz & Stubelius. Det var just 1911 som han fick uppdraget att rita arbetarbostäderna i Luleå. Redan fyra år senare väntade det stora projektet Skogskyrkogården i Stockholm.
År 1933 vann Lewerentz arkitekttävlingen om Stadsteater i Malmö, numera Malmö Opera, invigd 1944. I slutet av 1940-talet vann han tävlingen om restaureringen av Uppsala domkyrka, men fråntogs priset beroende på hans ålder och påstådda samarbetssvårigheter.
Långt senare blev det kyrkobyggen, Markuskyrkan i Björkhagen och S:t Petri kyrka i Klippan. Båda räknas till de främsta verken i svensk arkitekturhistoria och lockar arkitekturintresserade från hela världen.
Men allra först bostadsområdet i Karlshäll, Luleå. Det hade idag varit värt att visa, men 1973 jämnade Luleå kommun den blivande stjärnarkitektens verk med marken.