Lekfull experimentlust och inte en tråkig stu

Den senaste i raden av svenska jazzjubilarer att hyllas med nyskriven musik som framförs ihop med Norrbotten Big Band är nyblivne 75-åringen, pianisten Bobo Stenson.

Kultur 20 oktober 2019 10:51

Musik

Bobo Stenson, piano 

Norrbotten Big Band 

Joakim Milder, dirigent

Kulturens hus, Lilla salen

Lördagen den 19 oktober

 

Bandets konstnärlige ledare Joakim Milder, tillika kvällens dirigent och presentatör, har förutom sig själv valt ut sex andra kompositörer som alla specialskrivit ett stycke åt Bobo och bandet. Inledande triptyken "Recreator/Duende/Pasodoble" signerad Ulf Adåker sätter an en lekfull ton full av experimentlusta. Något som återkommer kvällen igenom. Vissa stycken berör mer än andra som Lars Danielssons vackra ballad "Peaceful", men kvällen bjuder aldrig på en enda tråkig stund eller onödig ton. Några verk är dock av den typen att dem vill man gärna höra flera gånger för att kunna tillgodogöra sig alla intrikata detaljer.

Det hörs tydligt hur kvällens kompositörer drivs av en kärlek till Bobo Stenson och hans pianospel. Det rör sig om idel genomkomponerad musik med jubilaren i centrum. Visst, bandet bjuder som alltid på sylvassa solister ur alla sektioner men det här är ändå först och främst solistens afton.

Inför den här turnén säger födelsedagsbarnet att det känns spännande. Något som tydligt hörs under kvällens utsvävningar bakom flygeln. Han lider av en kraftig spelhunger som kvällens konsert förhoppningsvis kan råda bot på. Bobo tar sig an musiken som en yster kalv på grönbete och det går inte att ta miste på det fina förhållande som uppstår mellan de som skrivit musiken och legendaren som fått sig den tillägnad.

Ett fragment, "Epilog" av den alltför tidigt bortgångne Börje Fredriksson, blir till en angenäm extraavslutning på en kanonkväll med bäste Bobo Stenson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Åkerbärets musikcafé gästades av Leo Hassler

Åkerbärets musikcafé gästades av Leo Hassler

Fredrik Strage gör egen show i Luleå

Fredrik Strage gör egen show i Luleå

Nya tongångar för den nyfikne • "Musik när den är som nyast och vassast"

Nya tongångar för den nyfikne • "Musik när den är som nyast och vassast"

Låtskrivaren och producenten om: ✓Att sitta i greenroom ✓Barnens morfar Ted Gärdestad

Låtskrivaren och producenten om: ✓Att sitta i greenroom ✓Barnens morfar Ted Gärdestad

Insändare: Utred riskerna med analogt utanförskap

Utred riskerna med analogt utanförskap
Visa fler