Det gick snabbt att förankra och planera en utbyggnad av landningsbanan på Kallax flygplats. De inblandade drog åt samma håll och det dröjde inte länge förrän landningsbanan var utbyggd. Om ni har glömt så hände detta 1998/99. Stora plan skulle landa. Få stora plan landade och Kallax Cargo lades i malpåse.
Att förankra och planera ett konstmuseum i Kiruna har tagit decennier. Detsamma gällde turerna innan Luleå fick sitt kulturhus. Jämför med hastigheten kring arbetet med att göra ett avtal med Facebook och bygga serverhallar på Porsön.
Självfallet handlar det om pengar och de olika projektens möjlighet till ekonomiskt utfall. Likaså kan starka politiker och tjänstemän göra skillnad.
Men finns det andra parametrar?
Att viljan inte är tillräckligt god?
Ja, varför tar det sådan tid att sjösätta större kultursatsningar?
Jag ville veta mera och ringde därför Sune Berger, kulturgeograf och professor emeritus vid Karlstads universitet.
Han var från 2002 till 2007 föreståndare för Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling.
- Näringsliv och sysselsättning prioriteras starkt medan kulturen ofta hamnar i strykklass. Nyttoaspekten värderas inte på samma sätt när det gäller kultur. Ett dilemma är att satsningar på kultur inte ger så mycket pengar tillbaka.
Sune Berger pekar också på vikten att fästa kulturfrågorna i samhällsdebatten.
- Andelen människor som värnar om kulturen är relativt liten i förhållande till den stora massan.
Parallellen med näringslivet finner han tveksam. Kulturen har, enligt Sune Berger, andra värden som i praktiken omöjliggör en jämförelse.
- Kulturen måste ses för vad den är och för vad den ger. Därför är det inte lyckat att kulturen, som i många fall skett, slagits samman med fritid i kultur- och fritidsnämnder. Många gånger har kulturen svårt att hävda sig mot större satsningar på idrott.
Här kan nämnas att i Boden har kultur- och fritidsnämnden slagits samman med näringslivsstyrelsen och blivit tillväxtnämnden.
Sune Berger nämner Sunne kommun som exempel på hur man lyckats få utdelning på kulturella satsningar.
Sunnes slogan innefattar såväl referenser från kulturlivet som näringslivet: Berättartradition, spetskompetens och livskvalitet.
- Där vilar besöksnäringen till stor del på kulturella satsningar. Självfallet är det svårt att dra gränser för vad som är kultur eller inte, men riktningen är given.
Sune Berger pekar på att det går att göra skillnad, som till exempel i Sunne. Orter och regioner som gör sig kända för att sätta kulturella satsningar i långbänk torde ofrånkomligen bli akterseglade. Än värre väntar dem som inte ens reflekterar över frågan.
Kanske bottnar mycket i den gamla "sanningen" om att man vinner inga val på kultur. Men varför inte citera den konservative regeringschefen Churchill. I en debatt i underhuset ställdes förslag om att drastiskt dra ned på bidragen till kultur för en total satsning på försvaret. Trots att Blitzen - Luftwaffes bombningar av London - pågick svarade Churchill:
- Vad ska vi då försvara?