Konstskatten i Brännvalls café

När Katarina Samuelsson i Överkalix tog över anrika Brännvalls café hade hon inte en aning om vad som fanns i gömmorna. Där visade sig finnas en smakhistorisk kulturskatt. Den kan nu ses på en utställning på ortens bibliotek.

Här en landskapsmålning av den målande barberaren Henrik Sick.

Här en landskapsmålning av den målande barberaren Henrik Sick.

Foto: Maria Engström Anderss

Kultur2012-12-19 10:05

Tänk att köpa ett möblerat hus och upptäcka att där finns saker som man aldrig ens hade vågat drömma om. Historien om hur Katarina Samuelsson hittade en konstsamling i kafégömmorna är nästan lika fantasieggande som tavlorna själva. Allt började med att hon övertog och väckte liv i anrika Brännvalls café i Överkalix för sex år sedan.

- Visst hade jag sett att där hängde tavlor på väggarna. Men i våras, när jag började gå igenom skåp och garderober, dök det upp fler och fler tavlor som jag inte hade haft en aning om, berättar Katarina Samuelsson.

Själv vill hon inte kalla sig för konstkunnig. Däremot fattade hon snabbt tycke för flera av verken och bestämde sig för att låta några av dem pryda kaféet. Där hängde de när ortens konstintresserade bibliotekschef Yvonne Nilsson kom för att fika en dag i höstas.

- Det var inte så mycket folk just då, så vi hann prata en stund. Då nämnde jag att det fanns många fler målningar, och på den vägen är det, förklarar Katarina Samuelsson.

Det som hände sedan var att bibliotekschefen gärna ville se resten av samlingen och därefter omedelbart föreslog att Katarina skulle ordna en utställning. Vilket på allvar väckte nyfikenheten hos konstverkens nya ägarinna:

- Jag hade undrat redan tidigare. Men inte hunnit tänka så mycket. Nu började jag fundera. Vad är det för tavlor? Vilka är konstnärerna? Och skulle andra än jag kunna vara intresserade av att titta på dem?

För att göra en lång historia kort kontaktades Börje Ekström i Luleå, en numera pensionerad konsthistoriker med lång erfarenhet från sitt tidigare jobb på Norrbottens museum. Han lovade att försöka hjälpa till med att identifiera blandningen av verk från 1930- till 1970-talet.

Efter att ha ögnat igenom ett femtiotal digitala fotografier av ungefär lika många olje- och akrylmålningar, teckningar och grafiska blad kom utlåtandet som fick Katarina Samuelsson att dra efter andan:

- En kulturskatt av det ovanligare slaget.

Bland de mest kända namnen märktes Hans Norsbo (1897-1955), med ett signerat, daterat och numrerat torrnålstryck från 1952 av en stadsmiljö. Norsbo tillhörde de välkända Falugrafikerna, men har också uppmärksammats för sin medverkan på Liljevalchs höstutställning 1921 med Flickan med bollen - motiv från Florens. En temperamålning som vid en googling visar sig ha fått ett utropspris på hela 80 000-100 000 kronor när den nyligen auktionerades ut.

Det är emellertid inte det som får Börje Ekströms puls att slå lite snabbare:

- Priserna på grafik ligger ofta oerhört mycket lägre, kanske bara på någon tusenlapp. Samlingens värde handlar istället om något helt annat, förklarar han:

- Värdet är av smakhistorisk art - en lokal samlares kollektion från flera decennier.

Förutom sin alldeles egna historia ruvar tavlorna på berättelser om tiden de kom till i och om de som en gång ägde dem. Ett praktexempel är ett prunkande blomsterstilleben i olja av Maj-Britt Palmroth från Skanör-Falsterbo.

- Man skulle kunna tro att den köptes vid en resa eller av någon av konstnasarna som åkte omkring på den tiden. Men enligt en uppgift på nätet hade konstnären en utställning i Överkalix 1976. Så antagligen köptes den då, säger Börje Ekström och får en ivrig ton i rösten.

Andra tavlor är så kallade turistmålningar med exotiska teman. De skvallrar om att de tidigare ägarna, paret Mimmi och Magnus Brännvall som drev kaféet under många år, gillade att resa. Detta styrks av Katarina Samuelsson:

- Jag har tänkt att de måste ha varit något av föregångare. Utlandsresor var ju inte alls lika vanligt då som nu.

Trots att de flesta konstnärerna inte är särskilt kända går det inte att missta sig på att mycket är riktigt skickligt gjort. Däribland ett grafiskt blad av ett slingrande och lite mörkt trädlandskap av Timo Saari. Men även konstnärer med länsanknytning finns representerade. Som Ingvar Jigrud (1918-1994), lärare på Sunderby folkhögskolas konstlinje, Råneåfödde John Drugge, (1914-1992) som var verksam i Boden och Vivan Karlsson från Kalix. Samt Överkalixmålarna Henrik Sick och Sigvard Eliasson.

Många av tavlorna har hängt i kaféet under årens lopp.

- Vissa lär säkert känna igen en del. Förhoppningsvis väcker det tankar, samtal och minnen, säger Katarina Samuelsson.

Hon önskar att de inramade bilderna kunnat återberätta allt som avhandlats vid kaféborden:

- Det skulle nog fylla en hel bok.

Men även när det gäller målningarna själva finns frågetecken kvar att räta ut.

- Jag har tänkt lägga fram ett skrivhäfte där folk kan skriva ned om de vet något. Det kan nog bli spännande läsning, säger Katarina Samuelsson som är mycket glad över det hon har fått veta hittills.

Utställningen pågår i biblioteket i Överkalix fram till den 25 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!