Välkommen till Rikshem står det på en lapp i trapphuset på Kronan H5 i Luleå.
Länge har detta fungerat som ett centra för konstnärer. Gamla logement hyrs ut som ateljéer med subventionerad hyra, och på nedervåningen finns den stora kollektivverkstaden med sina 120 medlemmar. Huset har blivit till en kulturpolitisk symbol. Men nu, i och med Luleås stora affär, är fastigheten såld till Rikshem.
Karin EE von Törne Haern visar lappen på väggen i trappuppgången och säger:
– Vi vet inget mer än såhär. Så sent som i slutet av juni pratade jag med kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson som gav beskedet att huset inte skulle säljas. Nu är vi oroliga att allt ska försvinna.
Farhågorna är att Rikshem ska höja hyrorna så ingen har råd att vara kvar, att kulturbyn dör ut.
Från Rikshems sida försöker dock vice VD Ilija Batljan stilla oron. Löftet är att driva verksamheten som förut.
– Vi kommer att hantera det på samma sätt som kommunen, säger han.
Han hänvisar till Rikshems samhällengagemang och bedyrar åter igen att villkoren kommer att vara desamma.
Däremot finns planer på att bygga 200 bostäder på Kronan. Men det ser Ilija Batljan bara som en fördel. Fler människor på området. Mer liv och rörelse.
Men de konstnärer som NSD Kultur träffar låter sig inte imponeras av löftet.
– Jag ser det som en kulturpolitisk svängning, säger Bertil Sundstedt som lägger ifrån sig penseln och tar paus i målandet.
– Nu är detta sålt till marknadaskrafterna. Så för mig är det en demokratifråga.
Han menar att kommunen på detta sätt tagit sin hand från verksamheten i huset, och att det blir svårt att ha en kulturpolitisk dialog med en aktör som Rikshem.
Konstnären Viktoria Andersson håller med.
– Det finns ett kulturpolitiskt ansvar. Men nu har kommunen släppt oss. Och blir vi utkörda härifrån så finns inga direkta alternativ. Jag har inte råd med en affärslokal. Egentligen är det förjävligt. Tråkig attityd från kommunen. Inte minst för att vi ingenting fått veta i förväg.
Huvudkritiken är alltså att kulturnämnden i och med detta tagit sin hand från konstcentrat. Och som en följd av detta oro för vad som kommer att hända på sikt.
– Det skulle inte förvåna mig om vi får höjda hyror till årsskiftet, säger Bertil Sundstedt.