Kirunabo gör dokumentär om sin mammas sjukdom

Mer en relationsroman än en film om att vara nära anhörig till någon med alzheimers. Så beskriver Johan Tjärnberg sin första dokumentär ”Mellanrum”.

Johan Tjärnberg från Kiruna gör sin första dokumentärfilm "Mellanrum", som han berättar om på Dokumentärfilmsdagen i Piteå och Luleå.

Johan Tjärnberg från Kiruna gör sin första dokumentärfilm "Mellanrum", som han berättar om på Dokumentärfilmsdagen i Piteå och Luleå.

Foto: Johan Ylitalo

Kultur2020-02-12 18:00

Det nära, personliga berättandet står i fokus på årets dokumentärfilmsdag i Piteå. 

Johan Tjärnberg från Kiruna berättar och visar avsnitt från sin kommande debutfilm ”Mellanrum”, där han följer sin mamma Inga-Britt som drabbades av Alzheimers sjukdom. 

– Jag började filma 2013, då hade hon varit sjuk ett tag. Mycket handlar om sjukdomen och vår relation under hennes sista år i livet, tills hon gick bort 2015.

För honom handlar filmen, precis som titeln säger, om mellanrum. Han beskriver den mer som en relationsroman än en film om alzheimers eller att vara nära anhörig. 

– Alla relationer har olika mellanrum, olika identiteter. Filmen fokuserar mycket på relationer, både till sig själv, till dem som står oss närmast och till naturen. Mycket skildras utifrån mig själv och min relation till mamma. Vår relation har inte alltid varit enkel, samtidigt ville jag ta vara på den tid vi hade kvar. 

”Mellanrum” består av en dokumentär del och en berättardel.

– Jag vill göra en film som skildrar saker och ting som de har varit, varken försköna eller förminska. Tanken kring mellanrum är att det finns en kärlek i att våga se klart, och att våga se på hur det har varit och är. Lyckas man med det kan man förändra de här mellanrummen som ibland skaver.

– Berättelsedelen är ett slags samtal som jag behöver ha med mig själv för att försöka förstå och få saker och ting på plats. Så den dokumentära berättelsen följer sjukdomens förlopp och berättandet mitt inre förlopp, kan man säga.

Hur gör man då en så personlig film utan att den blir för privat?

– Det har varit en balansgång. För mig är det viktigt att det är en värdig skildring. Men tanken är att var och en ska kunna relatera till den, att man kan ta den till sig utifrån sig själv och vad man bär med sig.

Han vill betona vikten av att vårda mellanrummen som man har med sig själv, med andra, med det vi har omkring oss, och visa på kraften som kan finnas om man vågar se saker för vad det är.

– Klarar man av det blir man mer rörlig i hur man kan förhålla sig till olika saker.

Han har tidigare bara filmat på hobbynivå och gör filmen med Fredrik Oskarsson som jobbar på ett produktionsbolag.

– Utan honom hade jag inte kunnat göra den. Han har varit min mentor och bidrar med allt från klippning till dramaturgi.

Johan Tjärnberg medverkar i Dokumentärfilmsdagen i Piteå den 14 februari och i Luleå den 13 februari. 

Filmen ”Mellanrum” planeras bli klar i slutet av 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!