Varje år utser EU två städer till kulturhuvudstäder. Det innebär att städerna får möjlighet att både visa upp och utveckla sitt kulturliv inom projektet. 2029 kommer en svensk och en polsk stad att utses till europeisk kulturhuvudstad.
En satsning mot ett europeiskt kulturhuvudstadsår är en långsiktig strategi för hur kommunen ska arbeta med en kulturell utveckling och etablering av hållbara strukturer för ett attraktivt och levande samhälle. Ett utnämnande till europisk kulturhuvudstad gynnar hela kommunen, där staden blir navet, skriver Kiruna kommun.
– Det är glädjande att ett enigt kommunfullmäktige ställde sig bakom en ansökan om Kiruna som kulturhuvudstad 2029. Vi lever de europeiska värderingarna och har redan i dag ett väldigt rikt kulturliv. Här lever de svenska, samiska och tornedalska kulturerna sida vid sida samtidigt som vi lockar människor från hela världen att besöka, bo och leva i vår kommun. Vi tror att det här ytterligare kommer att öka Kirunas attraktivitet. Vi har mycket att erbjuda och har plats för fler, säger Emilia Töyrä, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.