Det är ingen oerfaren debutant som möter NSD i Kiruna bokhandel på boksläppsdagen. Purfärsk är dock den nytryckta bok som ordförande i Tidningsföreningen i Kiruna, Lars Lindberg, möter upp författaren med.
Längtan hem blir den andra boken som Gunnar Kieri släpper via Tidningsföreningen i Kiruna, och den 16:e sedan debuten 1972. Kieri är en väl ansedd Norrbottensförfattare och har sedan 2011 ett litterärt sällskap uppkallat efter sig - en ynnest han delar endast med Eyvind Jonsson i Norrbotten.
Vad med den 60 år gamla idén då? Jo, vid ett besök i 20-årsåldern hos farbror Pekka berättade Kieris kusin om en gammal kvinna vid namn Maria.
– Det var en senil kvinna som tidigare hade tyckt om att göra trasmattor. En gång när dottern kom på besök hade Maria klippt sönder allt tyg i bostaden, till och med nattlinnet, och gjort prydliga nystan som låg runt om henne på golvet. I varje nystan fanns små ledtrådar om hennes liv, säger Gunnar Kieri.
Berättelsen fascinerade den unge Kieri, och tankar fanns om att sätta upp en teaterpjäs baserad på den. Gävleteatern visade intresse, men vid den tidpunkten var Gunnar Kieri upptagen med annat.
Idén lades i träda. Tills för ett par år sedan, när arbetet med Längtan hem inleddes.
Gunnar Kieri själv lämnade Tornedalen som 17-åring för arbete söderut.
– På den tiden delade arbetsförmedlingen ut biljetter. Industrin behövde folk efter kriget, och vi var många som for. AMS stod på den tiden för "Alla måste söderut", säger Gunnar Kieri.
Efter att genom sitt författarliv skrivit flera böcker om sig själv ville han skriva om andra som varit med om samma sak.
– Jag bandade folk som också flyttat. Det blev basen för en berättelse, säger Gunnar Kieri.
Boken, menar han, är inte en dokumentär trots de många inspelade samtalen den baseras på.
– Till Maria i det första kapitlet finns ingen förebild, det är helt baserat på min kusins berättelse. Det andra skulle jag kalla bearbetade källor. En del av berättelserna vet jag inte ens var jag fått dem ifrån, säger Gunnar Kieri.
När det kommer till att ge ut boken på lokalt förlag ser Gunnar Kieri bara fördelar.
– De här Stockholmsförlagen kan man få vänta i två år på. Det har jag inte tid med. Här i Kiruna är det raka rör som gäller, säger Gunnar Kieri.
Boken är tryckt i en upplaga om 800 exemplar. På lördag finns Gunnar Kieri på plats på Bok- och bildmässan i Luleå för att tala om "Längtan hem".