Isskulptörerna Tim och Birgitta Linhart har de senaste sju åren byggt upp ismusikprojekt på olika platser i världen, bland annat i Colorado, Italien och vid ishotellet i Jukkasjärvi. Nu vill makarna slå ner bopålarna och starta en mera permanent verksamhet i Luleå.
- Vi är utmattade av att bygga upp nätverket gång på gång. Nu vill vi satsa lite mera långsiktigt, säger Tim Linhart.
Minus fem perfekt
Under vintern har "isorkestern" spelat på nattfestivalen i Korpilombolo och på Jokkmokks marknad. Konserter i Luleå, Nikkala och Piteå är inplanerade under mars månad.
- Vi ser årets turné som en utbildning för publik, beslutsfattare och andra som ska involveras. Nästa år vet de vad det handlar om och då är vi redo att ta ett nytt steg, säger Tim Linhart.
Temperaturer på minus 25 grader, som under Jokkmokks marknad, är inte det optimala. I den igloo-liknande konsertsal de planerar att bygga kan temperaturen hållas på minus fem grader, vilket ger perfekta förhållanden för musiker, is-instrument och publik.
- Konserthallen är mycket viktig. Vi kan inte uppnå högsta konstnärliga nivå utan en hall, säger Tim Linhart.
Gültzauudden vore en idealisk plats, enligt Tim Linhart. Han ser även Stadsparken som ett alternativ. Men placeringen hänger delvis på hur finansieringen kan lösas. Gültzauudden ingår nämligen inte i det område som kan komma i åtnjutande av EU-pengar.
Färdigt till jul
Projektet beräknas kosta cirka 2,5 miljoner kronor årligen, inklusive musikerlöner. Diskussioner kring finansieringen har förts med Luleå kommun, landstinget och länsstyrelsen.
Planen är att konserthuset av snö och is ska stå färdigt till julen 2012. Vädret kan förstås sätta käppar i hjulet. Men reservplanen är att samla ihop den snö som bildas vid Coop arenas konstfrusna isbanor och bevara den under presenningar för att sedan använda vid bygget.
Målet är samtidigt att skapa en turistattraktion som ska låta tala om sig nationellt och internationellt. Erfarenheterna från arbetet utomlands ligger till grund för optimismen.
- Vi har fått enorm publicitet när vi har varit ute och projekten har ofta blivit förstasidesstoff. Vi tror att Norrbotten behöver ismusiken, säger Birgitta Linhart.
"Ska vara magiskt"
Det har gått 13 år sedan Tim Linhart byggde sin första isgitarr i Colorado, USA. Sedan dess har tekniken utvecklats och förfinats. Det finns andra ismusikgrupper i världen, men enligt Tim Linhart är det ingen annan som jobbar lika ambitiöst med att få instrumenten att klinga harmoniskt och hålla stämningen.
- Vi strävar efter att utveckla en ny konstform i världen och vill att ismusiken ska vara något magiskt för både musiker och publik. Den ska skilja sig från allt annat vi upplever, säger Tim Linhart.