Inget har lämnats åt slumpen

Foto:

Kultur2010-11-17 08:52

I höstens tredje Kontext var Andreas Ekström, författare till den uppmärksammade reportageboken Googlekoden, inbjuden.
Andreas Ekström, till vardags kulturjournalist på Sydsvenskan, inleder kvällen med att visa en "skräckfilm" om hur sökmotorn Google  - "världens mest populära sökmotor" -  fungerar. Enligt Ekström har företaget 250 olika tjänster för den hågade internetkonsumenten. På en stor bildskärm projiceras bilden av ett företag som samlar allt man kan behöva för ett bekvämt liv både på och utanför internet.
Och Ekström själv kompletterar med fakta efter att den korta filmsekvensen visats:
Varje sekund sker 20 000 sökningar på Google.
- Det gör att Google vet fruktansvärt mycket om vad vi tycker om, säger Ekström.

Det vara i april som Googlekoden gavs ut och Andreas Ekström har sedan dess turnerat Sverige runt för att föreläsa om boken. Kerstin Wixe, som leder samtalet, påpekar att det inte tidigare funnits någon bok på svenska om Google. Ekström replikerar att det var därifrån idén föddes, eftersom de andra böckerna om Google inte översatts till svenska, och att han är intresserad av varför alla googlar.
- Hur många härinne har googlat i dag, frågar han den samlade publiken, varpå nästan alla räcker upp en hand.

Inför boken har Ekström bland annat intervjuat Googles svenska vd, Stina Honkamaa, som Ekström beskriver som "en av de mest svårintervjuade personer jag mött under mina 20 år som journalist" men också som en "stjärnsäljare". Han har varit i Mountainview, Silicon Valley, USA där Google har sitt högkvarter och delger publiken sina erfarenheter om Googles företagskultur.
- Man erbjuder inte en anställning, man erbjuder ett helt liv. Varje detalj är anpassad för googliga behov, säger Ekström och berättar att företaget exempelvis har en egen lokaltrafik och att 200 getter betar på gräsmattorna utanför företagets lokaler i stället för gräsklippare.
Men här drar han också paralleller till hur den svenska industrin arbetade med rekrytering på 50-talet.
- Det är inget nytt, det är det gamla brukssamhället med coola grejer, säger Ekström.

Samtalet mellan Wixe och Ekström kommer även in på riktade annonsbudskap, på Facebook, leds så småningom och oundvikligt in på ämnet integritet och Googles devis "don’t be evil". Det blir uppfriskande med en analys av hur de sociala nätverken fungerar och hur Google brukas som en självklar del av internetanvändandet.
Ekström berättar också att målet för Google är att göra all världens information sökbar och användbar och att man planerar att göra världslitteraturen sökbar. Ett "helt fantastiskt mål", enligt Ekström.

Men det är inte bara en kärleksfull bild han målar upp av sökmotorn. Även om det enligt Ekström är "en väldigt genomgripande samhällsförändring som vi får vara med om" säger han också att han inte tycker om att den minns för mycket om honom. Han ger inte rådet till publiken att sluta googla, men att vi bör ha en större medvetenhet om hur företaget fungerar.
- Lägg inte alla ägg i samma korg, säger han och menar att det går att göra mycket själv för att se om sin integritet.
Innan kvällen är slut uppmanar han publiken att mejla honom om de har frågor. Och hur hittar man hans mejladress?
 - Googla, säger han.

Kontext-Litterär scen
Andreas Ekström om sin bok "Googlekoden"
Lilla scenen, Kulturens hus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!