Illegala vapen smälts ned för att bygga upp freden

Ärkebiskopen i El Salvador blev mördad av en prickskytt medan han förrättade mässa. Det är ett av många upprörande exempel på det väpnade våldet i Centralamerika de senaste decennierna.

Carl Fredrik Reuterswärds "Non violence" utanför FN-skrapan i New York.

Carl Fredrik Reuterswärds "Non violence" utanför FN-skrapan i New York.

Foto: Tim Brakemeier

Kultur2021-01-19 08:17

Numera pågår i området ett projekt som heter Humanium Metal. Namnet står för det stål som blir resultatet av att illegala vapen smälts ned och blir till produkter som används för att bygga upp fred i stället för att skjuta ned människor. 

Projektet är initierat av den svenska biståndsorganisationen Individuell människohjälp, IM. Syftet är att försöka bryta den onda cirkeln med dödligt väpnat våld. Att förvandla vapen till nyttoprodukter har blivit en modern variant av Bibelns ord om att smida om svärd till plogbillar, menar Peter Brune, generalsekreterare för biståndsorganisationen War Child. 

I den katolska skriften Signum skriver han om hur Humanium Metal förstör dödsbringande vapen för att skapa en bättre och mer hållbar samhällsutveckling. Med sin inriktning bidrar projektet till att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Mål nr 16, att skapa Fredliga och inkluderande samhällen, handlar bland annat om att minska flödet av vapen och antalet människor som blir ihjälskjutna. 

Humanium Metal vill få enskilda människor och samhället att ändra attityd för att bättre kunna skydda sig mot det vapenvåld som blivit så vanligt, inte bara i Centralamerika. I hela världen blir varje år cirka en halv miljon människor ihjälskjutna, utanför krigsområdena.

Senast Peter Brune var i El Salvador deltog han vid en ceremoni då 1 573 konfiskerade vapen förstördes och blev till tre ton metall, som sedan kunde säljas och ge bidrag till fredsarbetet.

Han besökte då också den helige Romeros grav i San Salvador. 

Oscar Romero var ärkebiskop i landet och fördömde via sina nationella radiogudstjänster våldet och dödandet i landet. Hans åsikter provocerade de styrande och han blev återkommande dödshotad. Vid ett tillfälle pekade en hög militär på honom och sa:

”Prästrockar är inte skottsäkra.”

Efter att i mars 1980 ha uppmanat alla militärer att sluta med sitt förtryck blev han mördad under pågående mässa i ett sjukhuskapell, på order av stadens borgmästare.

En prickskytt sköt Romero i bröstet, just när han lyfte nattvardskalken. Kulan krossade även kalken så att ärkebiskopens blod blandades med vinet. ”Bilden av relationen mellan våldet och Kristi offer kan inte bli mycket tydligare”, skriver Peter Brune.

Påven Franciskus förklarade senare Romero vara martyr och han blev helgonförklarad 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!