Högst läsvärt om Sveriges skuggsamhälle

Det finns böcker. Och så finns det viktiga böcker. Böcker som upprör och kanske får en att tänka till och måhända reflektera och försöka se saker med klarare ögon.

Elinor Torp har skrivit "Vi skuggorna – Ett Sverige du inte känner till".

Elinor Torp har skrivit "Vi skuggorna – Ett Sverige du inte känner till".

Foto: David Lundmark

Kultur2019-11-22 06:00

NY BOK

Elinor Torp

Vi, Skuggorna Ett Sverige du inte känner till

Leopard förlag

"Vi, Skuggorna –  Ett Sverige du inte känner till" av Elinor Torp är en sådan bok. Torp, prisad grävande journalist med bland annat reportage-boken "Döden på jobbet" (om Nordkalk-olyckan på SSAB i Luleå), har gett sig i kast med det delvis laglösa arbetslivet i Sverige, med fokus på bygg- och restaurangbranschen. Men städbranschen går inte heller fri, för "skuggorna" städar Sverige. 

Det finns ett skyltfönster, den så kallade svenska modellen. Parallellt finns det en annan verklighet där allt av sjysta arbetsvillkor och riktiga löner sällan eller aldrig existerar. I den verkligheten är människovärdet nästan noll och kan liknas med ett modernt slaveri. 

Och det finns mitt ibland oss, "Skuggsamhället" som Torp kallar det. 

Men det gör även Thomas Österberg, inspektör på Arbetsmiljöverket, liksom Hans Ihrman, åklagare i rättegången mot terroristen på Drottninggatan i Stockholm, Rakhmat Akilov. Samme Akilov, från Uzbekistan, var länge en skuggfigur som till och från jobbade som asbetsanerare i Sverige.

Torp bygger boken på enskilda personers öden i skuggsamhället varvat med torra fakta på politiska beslut i huvudsak 2007– 2017 som öppnar upp till det laglösa arbetsliv som grasserar i nämnda branscher. Det är bland annat hur Arbetslivsinstitutet lades ner 2007, införandet av ny arbetskraftsinvandring 2008, förenklingar i F-skatteregler 2009 och slopad revisionsplikt för mindre aktiebolag året efter, för att nämna något. 

Skatteverkets, enligt Torp, naiva syn att skriva ut så kallade Samordningsnummer till personer utanför EU har resulterat i fusk som visat att 75 procent av dessa människor saknar rätt att jobba i landet. Människor som sedan kan och har utnyttjats av mer eller mindre skrupelfria arbetsgivare/köpare. 66 miljarder går Sverige miste om genom svart, oskattat arbete, enligt uppgifter i boken.  

Upphandling är en central fråga för vem som får jobbet att till exempel utföra bygget eller utföra städningen. Det kan innebära en räcka av inblandade aktörer och där ett led kan vara sjysst, medan det längre nere i ansvars- och utförandekedjan saknas allt av vad moral och rätt heter. Men det visar sig också att stat, kommun eller landsting kan vara de sämsta  att upphandla med så kallade vita, sjyssta aktörer. Bara det blir gjort, har varit lite av melodin, i tider av byggboom och jakt på arbetstillfällen.

Att människor vill ha jobb och ställer upp på kan tyckas konstiga villkor eftersom det i alla fall är mycket bättre "än i deras hemländer". Aura, Jorge och Lesther från Nicaragua är några av dem man återkommande får följa i Torps reportagebok. De jobbade på restaurang i Arjeplog, orten där det säsongsvis pågår biltestverksamhet med aktörer från hela världen. De, biltestarna, åt god mat på restaurangen där Aura jobbade i köket, men träffade aldrig henne och hennes vänner och fick höra deras vardag. En vardag med oklara arbetstider, dito löneutbetalning och ständigt hot om våld på arbetsplatsen. En verklighet som ledde till rättegång i Luleå tingsrätt och där två versioner av vad som hänt ställdes mot varandra, restaurangens visavi arbetarnas.

Hur det gick? 

Läs "Vi, Skuggorna" så får ni veta. För det är den värd, och det är bara förnamnet.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!