I den egenskapen fick han förtroendet att till Jukkasjärvi kyrkas 350-årsjubileum 1958 skapa en dopfunt, något som kyrkan så långt hade saknat.
Till jubileet fick kyrkan också en ny altartavla, den berömda tredelade i trä av konstnären Bror Hjorth. Eftersom dopfunten skulle stå mitt framför altartavlan var det Hjorth som fick bestämma hur dopfunten skulle se ut för att passa.
Han ville ha den i trä, i ett stycke, utformad med enbart yxa.
Wilhelm Isaksson tog virke från den egna skogen och gjorde jobbet hemma i sin verkstad. När han var klar ville han snygga till sin skapelse och tog därför en kniv och rundade av kanterna.
För det fick han bakläxa av Hjorth. Det var bara att börja om.
På undersidan av den färdiga funtens fot blev inristat ”Wilhelm Isaksson 1958” och ”J: W I-sson1958”.
Länge var dopfuntens ursprung okänt. Det insåg Wilhelm Isakssons dotter Karin för cirka tio år sedan. Kyrkans guider varken kände till eller sa något till besökarna om dopfuntens historia.
Hon tog kontakt med församlingen, utan resultat. Då skrev hon till biskopen och strax utgick ett påbud om att guiderna även skulle berätta om dopfuntens bakgrund.
Hon hade även svårt att hitta någon dokumentation om dopfunten i kyrkans inventarieförteckning, men fick till slut lugnande besked. Dopfunten finns med på listan och är dessutom k-märkt.
Karin Isaksson har nu gett ut den lilla boken ”Dopfunten i Jukkasjärvi kyrka”, för att göra sin pappas verk känt.