Han hette Ossian Elgström och var född 1883 i Strövelstorp i nordvästra Skåne.
Både 1917–1920 och 1928 bodde han i Lappland under längre perioder. Han var med och illustrerade nomadskolans läsebok 1917 och vistades 1918–1919 i Karesuando där han producerade en rad målningar med samiska motiv. En del av de avmålade lär ha varit måttligt förtjusta över att denne ”maaleri” från Skåne gjort dem onödigt fula.
Om tiden i Karesuando skrev Elgström ett etnografiskt verk med egna teckningar, men för den boken blev han kritiserad som alltför okunnig av den dåtida sameauktoriteten K B Wiklund.
Redan 1911 hade Elgström varit i Kiruna. Han hade gjort konstnärliga smidesarbeten och blev därför utvald att bidra till utformningen av det som nästan hundra år senare skulle röstas fram som Sveriges mest omtyckta byggnad.
Än i dag imponerar den port som Ossian Elgström utformade i samråd med kyrkans arkitekt Gustaf Wickman och som mötte besökarna när Kiruna kyrka invigdes den 8 december 1912.
Färgerna har blekts matta av åren, men den kraftiga svarta porten kontrasterar fortfarande fint mot träkyrkans röda färg. Porten ger ett hedniskt intryck, vilket var avsikten.
Konstsmidet täcker en stor del av dörrarna och de kraftiga handsmidda spikhuvudena fungerar som de dekorativa element de var tänkta som.
Dörrarna har tre stadiga gångjärnsbeslag vardera, med drag av både det fornnordiska och det samiska.
De båda handtagen är elegant gjutna i form av vridna trossar, som under åren blivit smekta mjuka av händerna på de otaliga som öppnat porten för ett kyrkobesök.
Nyckelhålet sitter till höger i den cirkel som är central på porten. Bakom cirkeln och det centrala, lodräta smidet tronar silhuetten av en kyrka i medeltidsstil.
De bredaste beslagen är både uppåtböjda och nedåtriktade. De slutar i former med flätmönster, influerade av samernas och vikingarnas formspråk.
I det omfattande smidesmönstret går också att urskilja solsymboler och Kristusmonogram i grekiska bokstäver. Det är de enda konstärliga detaljer på kyrkan där kristna symboler och tecken har använts.
Skoningen nertill har våglinjer och fiskar. I de övre vågformerna på dörrarna går det med viss möda att utläsa det som Ossian Elgström ristade in – på den vänstra ”Petrus Forsberg smidde dessa beslag 1912” och på den högra ”Ossian Elgström ritade dessa beslag 1912”.