Oförtröttlig kulturspridare får Bodens kulturstipendium

I år får prästen Mogens Amstrup Jacobsen ta emot årets kulturstipendium i Boden.
Han brinner för att ge landsbygden ett rikare kulturliv.

Mogens Amstrup Jacobsen har precis haft en rundvisning på Forsbergs gamla handelsbod i Gunnarsbyn. Nu är det också klart att han, i konkurrens med ett 20-tal andra nominerade, har tilldelats årets kulturstipendium 2021 i Boden.

Mogens Amstrup Jacobsen har precis haft en rundvisning på Forsbergs gamla handelsbod i Gunnarsbyn. Nu är det också klart att han, i konkurrens med ett 20-tal andra nominerade, har tilldelats årets kulturstipendium 2021 i Boden.

Foto: Joakim Nordlund

Kultur2021-11-20 06:07

Mogens Amstrup Jacobsen från Gunnarsbyn är klädd  i frack när han hälsar välkommen i entrén till Forsbergs gamla handelsbod. Han har precis visat runt 25 internationella gäster i den vackra gamla byggnaden som han äger och driver tillsammans med hustrun Lena Malm. 
 

Några dagar tidigare blev det klart att han kommer att få ta emot årets kulturstipendium i Boden. 
Motiveringen lyder: "Med ett brinnande engagemang, idogt arbete och intresse så har Mogens Amstrup bidragit till en kontinuerlig utveckling av kulturen och dess utbud i Gunnarsbyn. Som engagerad i Folkets hus-föreningen samt skapare av det nya besöksmålet 

Forsbergs g:a handelsbod så har han tillsammans med andra fortsatt att sprida glädje och leverera unika, kulturella och anpassade upplevelser för såväl stora som små besökare i Gunnarsbyn, Boden." 
– Det här känns verkligen jätteroligt. För mig är kultur jätteviktigt. Kultur skulle jag vilja säga är näst intill en mänsklig rättighet. Och för mig är det viktigt att man har tillgång till bra kultur också här på landsbygden, säger han. 
 

Under sin tid i Gunnarsbyn har byns Folkets hus utvecklats till att bli ett kulturellt centrum för hela bygden. 
– Kultur är något som berikar mig och ger mig kraft. Att uppleva kultur gör mig glad, så kulturen fyller mig med ny energi, säger han. 
Men nu är han inte bara en konsument av kultur utan också någon som ser till att skapa och arrangera evenemang av olika slag som sedan kommer andra till gagn. 
– Visst är det väl så och det ligger ju en hel del arbete bakom det också. Men om jag inte skulle tycka att kultur vore viktigt att uppleva och konsumera så skulle jag inte engagera mig så som jag gör, förklarar han. 
– Det som är viktigt för mig är ju att skapa sociala mötesplatser med kulturellt innehåll. Det är viktigt att folk får träffa varandra. Att folk får umgås.  
 

Bland annat var han drivande när Folkets hus och alla andra små biosalonger i landet blev tvingade att anpassa sig till digitaliseringen för att kunna visa film i framtiden. Många tvingades att ge upp eftersom man inte hade ekonomiska möjligheter till annat men i Gunnarsbyn mobiliserade man i stället och arbetade målmedvetet med att hitta finansiering så att bion i bygden skulle kunna leva vidare. 
Där, som i så många andra sammanhang när det handlar om kulturell utveckling i Gunnarsbyn, hade Mogens Amstrup Jacobsen en central roll. 
– Det var en jättestor investering men vi fick ihop det. Jag tror att det handlade om 1,2 miljoner kronor, säger han. 
 

Under lördagen, i samband med att det arrangeras en brädspelsdag i Folkets hus, kommer han att få ta emot priset. Förutom äran som det ger får han också 10 000 kronor. Det är redan nu klart vad pengarna ska användas till: 
– Vi ska göra något för alla de människor som har hjälpt oss i Forsbergs gamla handelsbod. Det blir någon form av tillställning. Så pengarna ska få gå till det, säger han. 
 

Snart kommer vi också att kunna se honom, hustrun Lena Malm och barnen Jakob och Signe i "En hederlig jul med Knyckertz" som är årets adventskalender i SVT.  
Prästen Mogens Amstrup Jacobsen är, som vanligt, aktuell på mer än ett sätt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!