Galenskapare upphöjd till prisad kulturperson

Claes Eriksson, en mottagare av Piratenspriset som i sanning verkar i samma anda som ”den svenska skrönans mästare”.

Claes Eriksson, en mottagare av Piratenspriset som i sanning verkar i samma anda som ”den svenska skrönans mästare”.

Foto: Hans Olov Ohlson

Kultur2013-07-16 03:00

Två bananer var ute och gick, en grön och en gul. Plötsligt sprang den gröna iväg och gömde sig bakom en grön buske. När den gula nådde dit, hoppade den gröna fram och ropade: ”Buuää!” Den gula fnös: ”Gud, vad du är omogen”.

Claes Eriksson berättade historien och fick de flera hundra församlade att skratta gott när han i går, måndag, tog emot Piratenpriset i ett soligt Kivik.

Han tyckte själv att historien var rolig – men ännu roligare tyckte han det var att stå vid statyn av Piraten och bli prisad. Eriksson berättade att både hans föräldrar hade humor och därför tidigt hade introducerat honom till de stora komikerna.

Han beskrev det som att han känt till Piraten i hela sitt liv.

– Jag har alltid ansett Fritiof Nilsson Piraten vara en av våra största författare. Själv har jag inte sett mig som nån författare alls, för då ska man ha gett ut två böcker och jag har bara gett ut en, sa han.

Claes Eriksson är den 25:e mottagaren av det pris som delas ut av Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet – vad den språkkänslige författaren nu skulle ha sagt om den särskrivningen.

Författaren Katarina Mazetti, själv prisad 2011, beskrev Eriksson som en person som liksom Piraten förenar humor och allvar, en person på väg in i det nationella medvetandet.

Som medlem i den jury som utsett årets pristagare läste hon upp motiveringen:

”Med försåtlig humor och finurligt allvar punkterar denne estradör alla sorters dryghet, maktmissbruk och byråkratisk enfald, samtidigt som han hyllar modet hos den enskilde medborgaren. Hans texter i revynummer, sånger och dikter roar och oroar på samma gång.”

– Allt vi i Galenskaparna/After Shave gjort har avhandlats på nöjessidorna, men jag är glad att ha blivit upphöjd till kulturpersonlighet, sa Claes Eriksson och avslutade med ett par texter från sin kommande bok.

Piratenpriset ska gå till en svensk konstutövare som verkar i Piratens anda – eller till andra kulturarbetare. En entusiastisk publik skrattade och applåderade – och bestämt skymtade ett belåtet leende också i Piratens stenansikte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!