Fars om sjukvårdskris och barnens drömmar

En komedi som utspelar sig i sjukhusmiljö och en barnteater om ungas drömmar om livet. Det är två av Norrbottensteaterns pjäser som spelas i vår.

Jonas Hellman Driessen och Therése Lindberg spelar det äldre paret Bert och Karin Bergman i "Var god dröj".

Jonas Hellman Driessen och Therése Lindberg spelar det äldre paret Bert och Karin Bergman i "Var god dröj".

Foto: Marcus Hagman

Kultur2020-01-29 06:00

Ulf Dohlsten står för regin av ”Var god dröj”, en fars skriven av engelsmannen John Chapman, om de missförstånd som uppstår när en underbemannad personalstyrka på ett sjukhus gör allt de kan medan cheferna gör allt för att spara. I den svåra personalbristen uppstår diverse förvecklingar. 

– Man kan ju fråga sig om man kan skämta om vårdkriser, personalbrist och neddragningar – och ja det tycker jag. Det är underbart att kunna göra folk glada i dessa tider, speciellt i ett väldigt seriöst ämne som vårdkrisen, säger Ulf Dohlsten.

Förutom skådespelare från Norrbottensteatern finns även studenter från Teaterhögskolan med i ensemblen. 

–  Eleverna från Teaterhögskolan byter roller med varandra varannan föreställning vilket gör att vi repeterar varje scen dubbelt så många gånger. Jag brukar säga åt dem att inte vara rädd för att sno det som är bra.  Jag har jobbat mycket som pedagog på scenskolor och jag har en förkärlek att jobba med unga skådespelare att jobba med dem som är på väg in i sitt yrkesliv. 

Vad fick dig att tacka ja till att regissera pjäsen? 

– Det är en bra fråga. Jag har alltid gillat att jobba i Norrbotten, det är väldigt mysigt i Luleå och en trevlig teater. Så blir man lite smickrad också varje gång man får jobb så jag har inte ångrat att jag tackade ja, jag trivs väldigt bra här. 

Dramatikern Camilla Blomqvist fick i uppdrag av Ung scen norr att skriva pjäs för unga. Resultatet blev ”Det jag bara vågar drömma om”. I arbetet har hon träffat ett tiotal mellanstadieklasser där alla elever som velat fått berätta om sina drömmar och hemligheter. 

– Att ta avstamp i mötet med människor är alltid spännande. Det är ingen större skillnad om det är barn eller vuxna. För mig är mötena på något plan blir så mycket roligare att skriva. Personerna börjar leva och tar avstamp i något. Det är fint att folk delar med sig av vad de tänker på, jag blir berörd att få jobba så och har varit fantastiskt kul.

Eleverna fick skriva ned sina hemlighet i varsitt brev, som bara Camilla Blomqvist fick läsa. Utifrån breven har hon skapat en historia. 

– Barnen varit väldigt öppna om alla möjliga drömmar. Det var väldigt spännande och även om jag har skrivit en påhittad historia så bygger alla karaktärer på barnens berättelser. 

 ”Var god dröj” har premiär den 29 februari och ”Det jag bara vågar drömma om” har premiär den 11 mars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!