Färdighängt - nu lyfter Halvares

I två decennier har Svenolof Halvares varit konsthallschef. Men nu har han hängt upp sin sista tavla i konsthallen och går i pension på fredag.

"Jag gör gärna konst-projekt och föreläser i framtiden. Sedan är jag intresserad av hur konsten i Norrbotten har utvecklats. Det är ingen som har skrivit "Norrbottens konsthistoria", säger Halvares

"Jag gör gärna konst-projekt och föreläser i framtiden. Sedan är jag intresserad av hur konsten i Norrbotten har utvecklats. Det är ingen som har skrivit "Norrbottens konsthistoria", säger Halvares

Foto: Kurt Engström

Kultur2012-05-30 10:28

Att vara konsthallschef är som många andra offentliga arbeten en position där många har åsikter om ens arbete.

Att saker borde göras si eller så.

Att man borde ta hit den eller den konstnären.

Och så vidare...

Men Svenolof Halvares har trivts på posten som konsthallschef. Ett arbete han har haft ända sedan starten av Konstens hus i början av 90-talet.

- Det känns bra att lämna nu. Men för ett halvår sedan var det lite jobbigare. Det är ju vemodigt att lämna en så fantastisk arbetsplats där jag fått träffa så många intressanta människor. Och även om jag kommer att besöka utställningar i framtiden, så kommer det ju aldrig att bli på samma sätt som när man är inne i verksamheten, säger Halvares.

Under årens lopp har det hunnit bli cirka 500 utställningar. Men han minns fortfarande de första med värme.

- Det var Torsten Renqvist och Josef Koudelka som var de första som ställde ut i Konstens hus.

Det var en brytningstid för konsten i Luleå. Tidigare hade den kommunala utställningsverksamheten huserat i det lilla tornhuset uppe vid domkyrkan. Men efter demonstrationer och lång kamp hade kommunen beslutat sig för att göra en konsthall av den gamla möbelhandlarlokalen i backen mot Södra hamn.

- När Konstens hus invigdes innebar det en fantastisk publikökning för konsten. Rekordåret hade vi 60 000 besökare och låg på ett snitt runt 50 000 besök i Konstens hus. Och det har egentligen bara gått uppåt för konsten i Luleå. Sedan flytten till Kulturens hus har vi legat konstant på 65 000 besök om året, säger Halvares.

- En annan rolig statistik är att vi någon gång i sommar eller höst kommer att få den miljonte besökaren i konsthallen.

Ytterligare en aspekt av statistiken som ofta diskuteras i kulturens värld är jämställdheten. Om gubbiga utställningshallar och en sned fördelning av utställare. Inte sällan för att de som sitter vid makten tillhör den generation som är över 50 - och där dominerar också männen bland konstnärerna. I den yngre generationen är det kvinnorna som dominerar, både som yrkesverksamma konstnärer och på konsthögskolorna.

- Vi har haft en hygglig genusstatistik under de här åren. 48 procent kvinnor och 52 procent män. Och det har varit mycket tack vare min kollega Eva Gun Jensen, säger Halvares.

Genom åren har det också blivit ett antal minnesvärda utställningar. Och en av de första Svenolof Halvares lyfter fram är "Nordisk Natur" från 1995 där storheter som Per Kirkeby var med.

- Det fanns bra med pengar då och Folke Edwards var den förste curator som Konstens hus hade. Det blev en fin utställning. Men när jag träffade Kirkeby ett par år senare så var det vår utflykt till Sandgrönnorna utanför Rödkallen som han mindes - för "lyset", säger han och skrattar.

Ett annat minne som kommer fram under samtalet är den gång då en konstförening från Uppland dök upp sent en vinterkväll och ville besöka Konstens hus.

- Vi hade en utställning med Lena Flodman och KG Nilsson. De blev förtjusta och började handla. I vanliga fall är försäljningen rätt marginell, men den kvällen sålde vi otroligt mycket konst, säger Halvares.

- Sedan var det förstås fantastiskt att få vara med i bygget och starten av Kulturens hus.

Men nu ska Svenolof Halvares alltså lämna över stafettpinnen till nye chefen Hans Sundvall. Men han tänker inte lämna konsten helt.

- Jag gör gärna konstprojekt och föreläser i framtiden. Sedan är jag intresserad av hur konsten i Norrbotten har utvecklats. Det är ingen som har skrivit "Norrbottens konsthistoria", säger han.

Och det kan hända att han gör verklighet av en gammal dröm.

- Jag har alltid velat spela dragspel, så det kan hända att jag köper ett. Sedan var det någon som föreslog att jag ska gå en matlagningskurs. Jag är urusel i köket, säger Halvares och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!