Dokumentär väcker frågan om kulturlivet i Kiruna

Höstorkestern, punkbandet 6 Kazoos och Gunnar Selberg – alla är de med i dokumentären ”En sista kväll för Folkets hus". Inom kort visas filmen i nya kulturhuset. ”Kiruna försöker vara något som det inte är”, säger 6 Kazoo-medlemmen Milly Sundgren i filmen.

Regissör André Larsson Flyborg och producent Mika Svanborg framför Kiruna Folkets hus.

Regissör André Larsson Flyborg och producent Mika Svanborg framför Kiruna Folkets hus.

Foto:

Kultur2023-11-16 06:00

Det började som en dokumentation av Kirunabandet Höstorkesterns konsert som ett hejdå till Folkets hus i Kiruna. Men det blev ett projekt som växte till frågan ”Vad händer med kulturen i framtidens Kiruna?”

Regissören André Larsson Flyborg berättar att han blev kontaktad av Höstorkestern inför avskedskonserten.

– Jag kommer själv från en liten kommun där Folkets hus också är väldigt centralt, det kändes som en lockande berättelse. Framför allt blir Folkets hus en symbol för ett samhälle som vi sakta lämnar och går in i något nytt. Och i Kiruna blir det extra tydligt, säger André Larsson Flyborg.

I filmen medverkar bland andra Höstorkestern, punkbandet 6 Kazoos och personalen på Folkets hus. Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Gunnar Selberg visar entusiastiskt runt i de nya lokalerna, men rättar sig själv när han råkar kalla Aurora för ”Folkets hus”. Dessutom porträtteras de tre medlemmarna i punkbandet 6 Kazoos. 

– Tanken var att få in ungdomsperspektivet. Hur ser de på stadsomvandlingen, Folkets hus och nya kulturhuset? Var finns plats för deras band i framtiden? säger André Larsson Flyborg.

De filmade i ungefär ett år, från november 2021 till slutet av september 2022, främst i Folkets hus och det nya kulturhuset. 

– Hur kommer Kirunas kulturbudget att påverkas av Aurora? I andra städer där man byggt stora kulturhus tenderar det att inte gå runt ekonomiskt. Kommunen måste gå in med pengar, pengar som kanske hade kunnat gå till föreningarna, men som i stället kanske går till lokalhyror, säger han.

Viktor Krutrök i Höstorkestern har inte bott i Kiruna på några år, men har fortfarande starka band till stan. Under hela sin tid i Kiruna var han engagerad i det ideella kulturlivet.

– Det jag blir mest beklämd av är att platser som är ickekommersiella i grunden får mindre och mindre utrymme. Det är genomgående för de flesta städer, i stället för Folkets hus har de kulturhus med kommersiell prägel. När det är en marknad som styr är det svårare för de unga att prova sig fram, skapa en egen känsla av vad de vill göra.

– Men unga personer har en förmåga att, oavsett vad vi äldre sitter och ojar oss över, hitta sina egna sätt att nå fram och organisera sig på, så jag tror inte en sån här sak bara dödar ungdomskulturen. Kanske kan det till och med vara så att det tvingar fram engagemang på ett helt annat sätt, det vet vi inte. Det kanske vi får se i framtiden.

Tusen toner finns fortfarande kvar, men föreningens framtid är oviss.

– De har funnits i den byggnaden i 30 år och har byggt upp den från grunden. Nu finns indikationer på att lokalen ska vara Föreningarnas hus med andra föreningar. TT har redan lokalbrist, det blir som att gräsrotskulturerna ska ställas mot varandra. Jamen ska inte teatern få finnas? Jo, men de får ha sina egna lokaler efter sina behov, liksom bildkonsten.

Viktor Krutrök anser att det som är mest problematiskt med Folkets hus-historien är att det från början var tänkt att Folkets hus skulle stå för driften av Aurora. 

– Det var 2017. Nästa gång vi hörde något fanns det inte längre med i planerna.

Vad tror du om kulturens framtid i Kiruna?

– För det första hoppas jag att Tusen toner får behålla sina lokaler själva, och att det kommer att finns likvärdiga alternativ för teatern och konsten. Att det är möjligt för annan kultur än det kommersiella som ska vara i Aurora – eller att Aurora ska få en annan inriktning. Men jag har svårt att se hur det ska vara möjligt för att de ska täcka kostnaderna för att hålla lokalerna där. 

Han säger sig personligen vara ganska kritisk till allt med det nya Kiruna.

– Man blir lite tvärvigg, nästan. 

Men Viktor Krutrök sätter sitt hopp till nya generationer:

– Så länge det finns ungdomar som vill hålla på med något kommer det att finnas gräsrotskultur i Kiruna. Och då hoppas jag att de får samma förutsättningar som jag fick när jag kom till Kiruna som 16-åring. Det fanns vuxna som var beredda att kliva åt sidan och stötta mig och mina kompisar när vi ville prova nya saker. 

– Det fanns utrymme för oss att göra fel och lära oss. Det gjorde att Tusen toner också kunde börja med Kirunafestivalen, till exempel. VI hade en återväxt i föreningen och en, som det så fint heter, kompetensförsörjning.

Höstorkesterns platta kommer i början av 2024 och har titeln ”Folkets hus”. Låten ”Syster Mia” handlar om en av de första epidemisjuksköterskorna i Kiruna. 

– Tusen toner ligger i gamla sjukstugan i Kiruna, men vi säger att Syster Mia går igen där. Det är lite Kirunakopplingar, säger han och tillägger att den gamla graffitin ”Kiruna dör – slåss!”, som skrevs på gamla Folkets hus, har återuppstått:

– VI har en låt som heter just så. Vi tar nya tag.

Dokumentären ”En sista kväll för Folkets hus” visas på filmfestivalen i Kiruna den 19 november i nya kulturhuset Aurora. Fler visningar i Norrbotten finns med i planerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!