Elin Teilus är född och uppvuxen i Göteborg, men har sina rötter i Udtja, Jokkmokks kommun, på sin pappas sida. I vuxen ålder återvände hon till trakten för en längre tid, umgicks med äldre släktingar – och hittade jojken.
– Jag började vistas där uppe, lade händerna på marken, gick till platser som varit viktiga för mig och min familj, intuitivt. Och när jag gick där började jag jojka. Det blev som ett kall. Nu är jag där uppe varje år.
Hon är sångerska, jojkare, skådespelare och artist, och har hållit på med musik i hela sitt liv
– Men något hände när jag kom tillbaka till Udtja. De platserna och markerna är mina lärare i jojk. Då gjorde jag min första skiva som en hyllning.
Elin Teilus berättarföreställning ”Biejvve bájttá” (Solen skiner) har spelats flera hundra gånger sedan premiären i oktober 2017, i Sápmi, i Norge, på äldreboenden, förskolor och för skolbarn. Nu kommer den till Kiruna och Gällivare.
– Det blir jättekul, föreställningen har aldrig varit längre norrut än till Arjeplog tidigare. På Snöfestivalen blir det en specialare, i och med att vi spelar utomhus gör jag en kortare version, säger hon.
På Polarvinternatten i Gällivare gör hon flera föreställningar.
Berättarföreställningen bygger på den samiska skapelseberättelsen som hon satt ihop med enkla vardagsberättelser från äldre släktingar. Det kan handla om upplevelser i renhagen och kärlek till renarna, eller om när hennes farmor tävlade mot Elsa om vem som kunde stå längst i kallkällan.
Under Jokkmokks marknad gör hon en konsert i kyrkan med musikerna Rickard Åström och Daniel Reid och medverkar i dansföreställningen ”Ájttega – Ája”.
Den samiska kulturen är med henne i allt hon gör. I november gick hon en kurs i lulesamiska på Samernas i Jokkmokk och skrev sedan en invigningsjojk till litteraturfestivalen Bágo in books.
– Det är det första jag skrivit själv på lulesamiska, med hjälp av författaren Sara Aira Fjällström. Jag talar lite, skriver lite, och jag lär mig. Det är jätteviktigt för mig att lyfta språket.
Till hösten kommer Elin Teilus andra skiva, som får titeln ”Oavddo” (Mirakel). Hon beskriver sin musik som gränslös, där världsmusik, folkmusik, jojk och naturljud möter det elektroniska och har drag av pop.
– Det är kraftfullt, filmiskt, men också innerligt och nära. Så är det med min jojk också. Jag vill knyta an till naturen, att jorden och vi lever tillsammans, säger Elin Teilus.