Eldkonstnärer och nattvak i Korpilombolo

Syrisk kärlekslyrik och getingar. Indisk sång och meänkieli. Nattfestivalen fokuserar i år på mångfald.

Kultur 29 november 2019 06:00

För femtonde året är det dags för European festival of the night i Korpilombolo. 

– Grundtemat för festivalen är alltid natten, men i år riktar vi även in oss på mänsklig, biologisk och kulturell mångfald, berättar arrangören Linnea Nylund i Korpilombolo kulturförening.

Och temat finns med i programmet redan innan festivalen har börjat. Den 1 december, på invigningsdagens förmiddag, hålls seminariet ”Tornedalen – en smältdegel för mångfald”, där prästen Stefan Sundbäck och författaren och meänkielikännaren Bengt Pohjanen medverkar.

– De ska berätta om hur människor genom tiderna har kommit till Tornedalen, och regionen i stort, och hur det har berikat vår bygd.

Kören Vox Pacis, en röst för fred, gör två teatrala föreställningar med företrädare för olika religioner, folk och länder i en bön till mänskligheten.

En föreläsning om bin och getingar finns med i programmet, liksom en colombiansk läkare som pratar om rätten till mat och hur vi ska kunna tillgodose det behovet genom att allt ska bygga på hållbarhet.

Nytt för året är ”Vaknatt i fullmåne” den 12 december, med dikt och ton av Dan Andersson.

– Vi samtalar om vad det betyder att vaka, i arbetet, på sjukhus och hemma, till exempel för renskötare, säger Linnea Nylund.

Ett stort antal konstnärer, performanceartister och rumänska eld- och bildkonstnärer bidrar också till årets program, och en teater ska byggas upp på plats.

Festivalen pågår 1–13 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa