När Nawal El Saadawi nyligen var i Sverige konstaterade hon att det var 20 år sedan hon senast var på Bokmässan i Göteborg. På frågan om hur hon med en så outtömlig energi orkar förbli optimist svarade hon att hon ändå tycker att världen blir bättre, se bara på vad som hänt de senaste 20 åren.
Men det är likväl en mörk bild hon målar upp, med religiösa fundamentalister, kvinnoförtryck, en högerrörelse som drar fram över hela världen och kapitalismen som segrande kraft.
- Vi måste gå ihop. Vi är alla i samma båt, kvinnor förtrycks i alla samhällen, inte för att de lever i en islamsk värld. Vi lever i samma värld, och den är kapitalistisk, rasistisk, fördomsfull och utnyttjande.
Tidigare i år kom Nawal El Saadawis senaste bok, Den stulna romanen, på svenska. En ursinnig roman där hon gör upp med manssamhällets kvinnoförtryck och går hårt åt korrupta journalister, politiker, psykologer, ja de flesta.
När huvudpersonen Bodours make stjäl hennes hemliga romanprojekt, för att själv ta åt sig äran för det - är det inte i själva verket hennes liv och drömmar han stjäl? Nawal El Saadawi nickar nöjt: "Du har förstått". För att i nästa andetag protestera ilsket protestera mot påståendet att det är en arg roman, som går hårt åt världens män.
- Så säger alla manliga kritiker när de vill förminska det jag skriver. Jag skriver som det är, om dubbelmoral, hyckleri och korruption. Jag fyller 80 år, och har inte många år kvar att leva. Därför vill jag att det jag skriver på nu ska bli det farligaste jag har skrivit. Jag har blivit modigare, saker framstår klarare.
Den senaste frågan hon engagerat sig i är barns rätt att ta sin mors namn. I Den stulna romanen överges Zina av sin mor, litteraturkritikern Bodour, och växer upp på gatan. Som vuxen blir hon folkkär sångerska och väljer att ta sin adoptivmors namn - både skamligt och utmanande i det patriarkala Egypten. Att de politiska frågorna så tydligt tar plats även hennes skönlitteratur menar Nawal El Saadawi är självklart.
- Du kan inte skriva litteratur utan att vara politisk. Allt är politik. Den här flaskan med vatten är politik - vissa har vatten och andra inte. Sex är politik - någon hamnar alltid underst.
Under årtionden har Nawal El Saadawi varit en stridbar kulturpersonlighet i sitt hemland och Den stulna romanen gavs först inte ut där. Hennes kamp mot könsstympning, kvinnoförtryck och religionens makt utmanar både politiska och religiösa makthavare och hon har både fängslats och tvingats i exil, senast hon tvingades lämna Egypten var när hon 2007 åtalades för att ha hädat islam i pjäsen God resigns at the summit meeting (Gud avgår på toppmötet). Åtalet ogillades och i dag lever hon åter i sitt trots allt älskade hemland. Men fri, det kan hon aldrig känna sig, berättar hon.
- Det är ett svårt liv i Kairo, både personligt och politiskt. Men jag har bestämt mig för att stanna. Jag är född där och har min familj där - jag måste få dö i mitt hemland.
- Du skriver inte bra när du är hotad. Men jag hotades när jag levde i USA också, det spelar ingen roll var jag befinner mig.
I dag bor hon i Kairo nära vattnet, på 26:e våningen, och njuter av att kunna umgås med familj och vänner igen och av promenader i månskenet vid Nilens strand.
- Jag är optimistisk till naturen. Allt hänger på vad du vill få ut av livet. Vill du bli rik blir du olycklig om dina böcker inte säljer särskilt bra. Jag behöver inte mer än att få skriva, äta bra, dricka rött vin och sova gott.
El Saadawi: "Allt är politik"
I tider av muslimsk fundamentalism framstår egyptiska författaren Nawal El Saadawi som en outtröttlig röst. Men hennes udd är minst lika tydligt riktad mot västvärlden - där kvinnoförtrycket bara har ett annat ansikte.
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!