Ebba tolkar lesbiskhet i Norrbotten utifrån gamla foton

Att ständigt vara i periferin och falla i glömska. Det är poeten Ebba Johansson Vaara tolkning av att vara lesbisk i Norrbotten. I dag och för 100 år sedan.

Ebba Johansson Vaara har skrivit poesi, i vilken hon förhåller sig till Valdy Perssons fotografier från 1930-talet.

Ebba Johansson Vaara har skrivit poesi, i vilken hon förhåller sig till Valdy Perssons fotografier från 1930-talet.

Foto: Ida Stiller

Kultur2020-08-28 08:07

Valdy Persson föddes 1892 i Nora församling, antogs som 20-åring till Frälsningsarmén och flyttade 1926 till Mjöfärden för att arbeta som hushållerska. Då flyttade Agda Rensfelt, som arbetade som lärarinna i byn, hem till henne. När skolan lades ner flyttade de tillsammans till Högsön. Ytterligare fem år senare avled Valdy Persson i tuberkulos, 45 år gammal. 

Utöver detta finns mycket lite information om Valdy Persson, men hon har lämnat efter sig flera hundra porträttbilder på henne och Agda Rensfelt. 

Några av dessa går nu att se på Norrbottens museum, eller "Råneåbiennalens ambassad i Luleå" som Råneåbiennalens Mats Wikström vill kalla det. 

Bredvid fotografierna hänger poesi av Ebba Johansson Vaara. Hon har också skrivit ett brev till Valdy Persson. 

– Att hon var med i Frälsningsarmén är en tydlig lesbisk signal för mig. Det finns så lite information om henne, så jag har varit tvungen att hitta på delar. Eftersom jag har haft så lite stoff tycker jag att jag får göra det, säger Ebba Johansson Vaara.

Hon har till exempel utgått från vad Valdy Persson hade tänkt om att samkönade äktenskap möjliggjordes år 2009. 

– Lesbiska erfarenheter faller i glömska eftersom många homosexuella som levde förr i tiden inte har fått barn och berättelserna syns därför inte i släktforskning. Så är det inte nu, samtidigt som lesbiskhet till stor del fortfarande innebär att vara i periferin. Kanske speciellt i Norrbotten där det inte finns så många queerklubbar. 

Under Råneåbiennalen går det även att se konst av Magnus Svensson och Sven Wikström på Norrbottens museum. Utställningen pågår till och med den 29 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!