Dubbelt Dostojevskij på teaterscenen i höst

Dunja hatar pappa Peter som har blivit avstängd från jobbet som lärare för att ha utnyttjat en elev sexuellt. Pappan förklarar att eleven är 18 år och att det är en kärleksfull relation som de har inlett. ”Horbocken har fullt upp”, säger Dunja.
Det där är ett avsnitt ur pjäsen Att döda ett tivoli på Norrbottensteatern.

Foto:

Kultur2013-09-19 09:10

Teatern presenterar höstens pjäser på en presskonferens. Först vuxen- och ungdomspjäsen Att döda ett tivoli av Dennis Magnusson, fritt efter Fjodor Dostojevskijs Brott och straff. Sedan barnpjäsen Dumstrut av Lars Melin och ensemblen på Backa Teater i Göteborg, bearbetad av medverkande på Norrbottensteatern. Också den bygger på Brott och straff.

Båda pjäserna regisseras av Hedvig Claesson och båda spelas av samma skådespelare – Maja Runeberg, Nadia Hussein, Filip Tallhamn, Mats Pontén, Mikael Odhag och Karin Paulin.

Att döda ett tivoli handlar om livet för tre ensamstående föräldrar och deras respektive barn. Det är läraren Peter och dottern Dunja, den självmordsbenägna byggherren Andrej och sonen Mikael och servitrisen Katarina och dottern Sonja.

– Andrej har pengar. Katarina och dottern Sonja är utan pengar. Dunja kämpar för Sonjas sak. Barnfattigdom är pjäsens hjärta och det är ju ett aktuellt ämne, säger Hedvig Claesson.

Hon berättar om lärare som har varit och följt arbetet med pjäsen och som känner igen scenariot.

– Deras elever berättar om semesterresor till främmande länder men några är alldeles tysta. De har aldrig fått resa någonstans.

Pjäsen Dumstrut tar bland annat upp mobbning och ryktesspridning.

Mats visar hur han har skurit sig i tummen så att den har börjat blöda. Händelsen går från mun till mun och förstoras upp så att han till slut sägs ha fått både armar och ben amputerade och dött.

Pjäsen ställer också frågan: Vad är ett brott? Är det ett brott att börja skratta högt varje gång kören som man är med i ska sjunga Så skimrande var aldrig havet? Är det ett brott att ge en jättegammal elak och sjuk tants pengar till jättefattiga så att de blir mätta och glada?

– Hon ska ju ändå dö snart, säger Nadia som ett argument för att ta tantens pengar och ge till bättre behövande.

Scenografin är densamma i båda pjäserna. Den består av ett sopberg som visar miljöförstörelsen i vårt samhälle.

– De barn som har fått vara här och se pjäsen under arbetets gång lade genast märke till sopberget och konstaterade att man inte får skräpa ner, säger informatören Marika Hansson.

De två pjäserna speglar varandra och Hedvig Claesson önskar att många ska vilja se båda.

Mats Pontén berättar om en inbyggd miljöbesparing.

– Vi åker ut på turné med båda pjäserna samtidigt. Man sparar mycket på att resa till exempel till Kiruna en gång istället för två gånger, säger han.

Båda pjäserna har premiär på Norrbottensteatern 28 september – Dumstrut klockan 16 och Att döda ett tivoli klockan 19.?KERSTIN ANTTILA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!