Textilkonstnären Ingrid Skerfe-Nilsson (1918-2004) var verksam i en tid under 1950- och 60-talet då det hände mycket inom den textila konsten. Hon inspirerades av den moderna konsten och gjorde starkt avtryck på design och inredning i både svenska hem och offentliga rum såsom kyrkorummen.
Skerfe-Nilsson var verksam i Uppsala där hon skapade sina verk och även höll kurser och lärde ut hantverket att knyta rya. Exempelvis kunde man i hennes butik köpa gör-det själv kit med allt som behövdes för att knyta sin egen rya, formgiven och färgsatt av henne. Att knyta rya var något människor mår bra av, ansåg hon.
I utställningen ”Ingrid Skerfe-Nilsson i möte med samtiden” presenteras för första gången stora delar av hennes konstnärskap. Det ställs också i relation till tre nutida konstnärer, Malin Bobeck Tadaa, Lea Constan och Maja Michaelsdotter Eriksson. Alla tre är födda på åttiotalet, har en förankring i svensk textiltradition men bryter på olika sätt ny mark och tänjer gränser för vad textilkonst kan vara.
– Ingrid Skerfe-Nilsson var en väldigt driven person som har glömts bort. Vi tyckte att det var dags att lyfta fram hennes konstnärskap. Hon var inspirerad av den samtida konsten, exempelvis tysk-schweiziske konstnären Paul Klee. Hennes intresse för den moderna konsten och måleriet kan man tydligt se i hennes ryor. Hon var även fascinerad av den norrländska naturen. Hennes pappa Erik hade tagit namnet efter bergstoppen Skierfe i Sarek, utan någon personlig koppling. I och med det blev hon väldigt intresserad av Norrland, Sápmi och den samiska kulturen, berättar Åsa Törnblom, intendent vid Uppsala konstmuseum.
– Konstmuseet ligger i ett slott där det tidigare funnits en slottskyrka. Vi tyckte det passade bra att Luleå domkyrkoförsamlings stora rya Midnattssol fick ståta i den översta delen av den gamla slottskyrkan, säger Åsa Törnblom.
När Luleå domkyrkoförsamling fick förfrågan om att låna ut ryorna fanns det inte mycket dokumentation om konstnären.
– Jag fick ta hjälp av vaktmästare Jan Hellström och av länsantikvarie Andreas Grahn och Mattias Burman, stiftsantikvarie, säger Maud Jonsson Vuortio, inventariesamordnare.
I utställningen som pågår till den 11 september finns även en mindre rya designad av Skerfe-Nilsson, utlånad av Luleå Domkyrkoförsamling.