Det säger Gert Frost, aktuell med en egen fotoutställning på Konsthallen i Luleå, som öppnar för besökare på torsdag.
Gert Frost är och har varit verksam som journalist hela sitt yrkesliv och har bland annat varit anställd vid TT där han bevakat hela Barentsområdet. Fotointresset och intresset för dokumentärfotografi har följt som en röd tråd. I utställningen visar han dock både journalistiska bilder och mer konstnärliga.
När du tar dina bilder, känner du dig då mer som journalist eller som konstnär?
–Det är i första hand journalisten i mig som fotograferar. Jag vill berätta något med varje bild. Även om man inte ser människor i bild så handlar det oftast om de avtryck vi lämnar efter oss, kalhyggen till exempel. Men visst ser jag också till det konstnärliga.
Detaljer av ödehus i Norrbotten, där färgen flagnat och lador i förfall är ett återkommande motiv.
–Det är förgänglighetens estetik. Gamla elskåp som inte längre fyller någon funktion till exempel, det har jag fotat massor, de är som en slags fornlämning.
Gert Frost har, som han säger "kört runt och tittat" och när det dykt upp något som fångat hans intresse har han ibland fått vända om och köra tillbaka eller bara stå på pass tills det räta motivet dykt upp.
En sektion i utställningen är mer åt det dokumentära hållet. Bilder från premiärmarschen som Luleå Hockey-fansen går vid första hemmamatchen. Människor i rånarluvor och färgad rök.
–Nutid och historia är båda lika intressant.