De fick årets Rubus Arcticus-stipendier

Musikern Zakarias Lekberg, författaren Linnea Axelsson, konstnären Andreas R Andersson och skådespelaren Sven Björklund
är årets Rubus Arcticus-stipendiater.

Zakarias "Zacke" Lekberg, Linnea Axelsson, Andreas R Andersson och Sven Björklund är årets Rubus Arcticus-stipendiater.

Zakarias "Zacke" Lekberg, Linnea Axelsson, Andreas R Andersson och Sven Björklund är årets Rubus Arcticus-stipendiater.

Foto: Magnus Tosser/TT/Privat/TT

Kultur2021-11-23 13:45

Rubus Arcticus är ett av Sveriges största kulturstipendier. Under tisdagens regionfullmäktige i Regionhuset i Luleå delades det ut för 26:e gången. 

Zakarias "Zacke" Lekberg är en hemvändande låtskrivare, producent och artist som flera gånger uppmärksammats för sin musik. Han har även blivit flerfaldigt grammisnominerad för aktuella och träffsäkra samhällsspeglingar i sitt textförfattande.

– Det är sjukt hedrande och självklart väldigt mäktigt när man blir uppmärksammad på det här sättet, säger Zakarias Lekberg som nyligen valt att flytta upp till sin hemstad Luleå.

– Tajmingen är bra för mig. Vi har vandrat genom en pandemi där vi levt i ett näringsförbud. Det är så klart att det finns många luckor att fylla.

”Zacke” valde att efter elva år i Stockholm flytta hem och öppna egen studio i Luleå. Under pandemin hann han med att släppa tre singlar och ett helt nytt album – något som inte var en självklarhet.

– Man har ju funderat om det var rätt tid att släppa det nya albumet. Det är mycket jobb med ett album och det fanns en plan för det som inte gått att genomföra. Men jag landade i att jag ville köra, säger han.

Stipendiet ger honom nu andrum att fortsätta skriva och skapa sin musik som berör och engagerar. Alltid med Norrbotten som bas och med ”kusinen från landet” i centrum.

– Jag sitter just nu och skriver på nytt material i min nya studio. Sedan vill jag ut på turné och spela och träffa folket där ute.

För Linnea Axelsson som i sitt skönlitterära författarskap skildrar samisk erfarenhet i storsamhället kom stipendiet också som en positiv överraskning.

– Det känns kul och gjorde mig väldigt glad. Det är ju skrivtid vilket betyder att jag får möjligheten att fortsätta skriva, säger Linnea Axelsson som just nu sitter och arbetar med korrektur på en ny roman som släpps i mars.

– Jag har jobbat med den sedan 2018 så det blir väldigt fint att se den släppas, säger hon.

Andreas R Andersson beskriver pandemiåret som gått som ett år som alla andra. Och nu får han alltså Rubus Arcticus-stipendiet för konstområdet bild- och formkonst.

– Det här känns så klart jättekul. En ära. Det öppnar ju nya vägar att jobba. Skänker en helt annan frihet som konstnär. Nu kan jag fokusera på att skapa.

Skådespelaren och manusförfattaren Sven Björklund som har rönt stora framgångar runt om i landet med sina säregna karaktärer får nu Rubus Arcticus-stipendiet för konstområdet teater. Hans säregna karaktärer från den norrbottniska myllan skapar igenkänning och förenar melankoli med stor komik. Sven Björklund ger en unik röst till ett län i periferin på Sveriges teaterscener, i radio, TV och sociala medier.

– Jag blev väckt av samtalet att jag skulle få Rubus Arcticus-stipendiet. Det var ju ett otroligt härligt sätt att vakna. Det känns jättekul. Verkligen jättekul, säger Sven Björklund som haft tuffa år i pandemins grepp.

– Det har inte varit så kul. Funnits väldigt lite jobb. Det har varit lite film, lite Lasse Maja och någon utställning. Inga stora jobb. Så det här stipendiet kom verkligen i rätt tid.

Nu väntar ett spännande 2022 för Sven Björklund, som tillsammans med William Spetz ska turnera landet runt med pjäsen ”Hjälp mig inte”.

Musikentusiasten Dan Engman får Heders- och förtjänststipendiet på 50 000 kr för sina ovärderliga insatser för musiklivet i länet. Han är starkt förankrad i folkmusiktraditionen såväl som musiker, kompositör, utbildare och ledare och har framgångsrikt initierat och startat folkmusikutbildningen på Framnäs Folkhögskola.

De fyra Rubus Arcticus-stipendiaterna får 100 000 kronor var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!