Mitt i byn Markusvinsa finns en liten skylt vid allfarvägen. Kallkälla står det. En slingrande stig med tätt blåbärsris leder fram till platsen där konstnärerna Brigitta och Tim Linhart tillsammans med bybor gjort ett naturkonstverk, eller Land art som det kallas på engelska. Just i det här fallet var den en gammal brunn vid kallkällan som man bestämde sig för att renovera och förgylla.
Den gamla träkonstruktionen som gjort sitt byttes ut mot en brunn av naturstenar med djupgrön mossa runtomkring där bäcken rinner.
- Timmerbänkar bjuder in till att stanna en stund och kontemplera över livet och myggens mångfald. En bit bort ser man små bilder av kor som hänger i träden, berättar konstnären Birgitta Linhart.
Genom Länskonstmuseets projekt Land art ska sex olika byar i Norrbotten denna sommar berikats med ett konstprojekt. Hittills är Leipijärvi, Teurajärvi, Markisvinsa och Antnäs utsedda att delta. Ytterligare två byar har alltså möjlighet att få vara med framöver.
- Jag älskar att jobba med de små byarna och deras historia, säger Birgitta Linhart.
- I Markusvinsa var kallkällans speciella atmosfär en naturlig plats att arbeta vid. Det är en fin stämning här.
Vattnet är dessutom sagolikt gott, avslöjar hon.
Starka minnesbilder av de skogsbetande korna och timmerlass som kördes av häst skulle också få plats i konstverket på något sätt.
Men vacker växtlighet med porlande vatten kan ju betraktas som skapelsens konstverk. Är inte naturen konstig nog i sig?
- Visst kan det vara så. Platsen var redan så vacker, säger Birgitta Linhart.
Därför är det viktigt att vara extra försiktig med vad som ska tillföras så att konstverket integreras naturligt och ödmjukt in i den lilla gläntan, menar hon.
- Jag brukar försöka se det som att jag är med och skapar en mötesplats i naturen, som en dörr. Inte gå in och förstöra, utan försöka skapa en mötesplats som underlättar för människor att ta sig in i naturen.
Den historiska förankringen är a-och-o i hela projektet, betonar hon. Här, liksom i de andra byarna där hon arbetar med naturkonst, är det byborna som bestämmer vad som det ska satsas på.
Kallkällan i Markusvinsa har använts i generationer. Vattnet har vårdats av människan. Korna har betat intill. Men träbrunnen hade börjat ruttna, så det var lägligt att göra om den. Relation och respekt för i historien och naturen har alltså varit honnörsord.
Under två dagar arbetade byborna och konstnärerna hårt med att bära tunga stenar, torv och mossa till platsen.
- Resultatet blev fantastiskt tycker vi. De vackra naturstenarna ger ett helt nytt intryck.
Dessutom hittade en av byborna, Linnéa Nylund, sin mors gamla urklippta bilder av kor på Gevalias kaffepaket från 1940-talet. De överfördes till plåt och blev en del av konstverket.
I eftermiddag, denna torsdag, är det stolt invigning. Till detta tillfälle har Åke Johdet - ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Pajala - bjudits in för att tala.