NY BOK
Lars Gyllenhaal
Andra världskriget i Sverige – Främmande makter på besök
Lind & Co
Tjaa, troligen att över två miljoner soldater från Nazityskland tilläts åka genom landet, den så kallade Permittenttrafiken 1940–43. Och kanske att haven var ett stridsområde där Sverige delvis agerade mot Hitlers planer. Och, ännu mer kanske, att Pajala blev bombat. Plus de så kallade "tyskmagasinen" i Luleå med omnejd, som för övrigt stod i brand midsommar 2011.
Lars Gyllenhaal, författare och militärhistoriker, vet det mesta av vad som hände, nationellt, regionalt och lokalt. Fast trots att han forskat, grävt och rest land och rike runt, vilket resulterat i flera böcker sen drygt tjugo år tillbaka, kan det ändå poppa upp telefonsamtal eller brev som får honom att tillfälligt lämna Rosvik och konstatera: Detta hade han ingen aning om. Och vips, har konturerna till en ny eller i alla fall ett tillägg till en redan utgiven bok, börjat formas.
Den aktuella boken, "Andra världskriget i Sverige – Främmande makter på besök", har en föregångare i "Tyskar och allierade i Sverige" från 2011.
Visst kan det kännas lite nördigt. Men äger man ett brinnande intresse är det mest bara, som för Gyllenhaal, så intressant och viktigt att kunna berätta om polska ubåtsmän i Sverige eller bakgrunden till en monsterstor tysk tomhylsa i en hjortronmyr mellan Haparanda och Boden. Eller om de allierades bas i Naimakka. Och just i kapitlet om basen i köldhålet Naimakka finns ett intressent stycke om ett häfte vars första del var pro-nazi, medan dess andra var dess motsats. Allt för att förvilla och lura om den kom i fel händer.
En bild säger mer än tusen ord. Uttrycket passar som hand i handske vad gäller "Andra världskriget i Sverige". Det är bilderna som gör boken, både gamla, och mer nutida, varav Gyllenhaal tagit de flesta. Och förutom foton så finns kartor för att illustrera texten och till exempel geografiskt ange platsen för det och det fyndet eller den eller den händelsen. Och i försättsbladet står: "Boken fungerar som en guide till platser över hela landet där spår av kriget finns att se." Så sant som det är sagt.
Är boken bra eller dålig eller? För den genuint intresserade är den förstås ett litet eldorado. För mig, nja, men som uppslagsverk och källa, ja.
Mest överraskad, och okunnig kring, var jag över att 6 400 svenskar var villiga att säga att Norges sak är vår och ingå i den så kallade Norgebataljonen. Norges svar: Nei takk.