Författaren Bengt Pohjanen har länge intresserat sig kvänfolkets okända historia. För många år sedan stötte han för första gången på ämnet i några karelska sagor.
Han skrev romanen ”Kvänland – Faravids rike” som kom ut 2014. Samtidigt tändes idén om Kvänlandsoperan som han har jobbat med sedan dess.
Sångerna till operan är skrivna av kompositören Kaj Chydenius med libretto av Bengt Pohjanen. Några av dem fanns med redan i föreställningen ”Kysstid på Luppioberget” som spelades 2014–2015 med bland andra Carina Henriksson och Carina Stenberg som solister.
– Sedan dess har tanken levt. Men så tänkte jag att nu måste vi göra det här, säger Bengt Pohjanen.
Nyligen fick han besked från Dramatikerförbundet att Kvänlandsoperan beviljats manusstöd.
– Det finns mycket material, egentligen behöver jag bara göra en scenversion. Sedan måste vi samlas och gå igenom det här.
Tillsammans med producenten Doris Notlind i föreningen Meänmaa har han kontaktat många av dem som medverkat i tidigare föreställningar.
– Intresset är stort. Sångare, dansare och skådespelare säger att de vill vara med, berättar han och nämner namn som Carina Henriksson, Carina Stenberg, Daniel Eneris Sandström och Karin Andersson.
– Och min nya stjärna Päivi Heikura Gullstén från Torneå som gör musik till mina dikter, säger han.
Bengt Pohjanen och Kaj Chydenius har tidigare gjort en operatrilogi om Tornedalens historia: Smugglaroperan i Finska Pello och svenska Övertorneå 2004 och 2005, Laestadiusoperan på Kengis bruk 2007 och 2008, och Krigsoperan i Haparanda 2009.
– Nu ska vi kolla om vi kan få med länets teatrar, föreningar och kommuner i arbetet. Det här angår hela Norrbotten, säger Bengt Pohjanen.
Premiären planeras till sommaren 2024 i Tornedalen, enligt Doris Notlind i föreningen Meänmaa:
– Det är jättespännande, jag är 82 år och har varit producent och jobbat med Bengt i alla de operor som vi satt upp, och är still going strong, säger hon och tillägger:
– Spelplatsen är inte bestämd. Men den kommer att dra publik, det vet vi. Och ämnet är brännande aktuellt.
Bengt Pohjanen betonar att Kvänland är ett känsligt ämne som rör upp starka känslor, och att operan inte är en vetenskaplig avhandling.
– Vi berättar en historia. Faravid var kung över området vid 800-talet. En engelsman som besökte Kvänland har beskrivit det väldigt detaljerat, att han har levt här i riket runt Bottenhavet, säger han.
– Jag är ingen historiker, men jag har verkligen forskat noggrant i det här. Det jag berättar är grundat på dokument och historisk forskning. Men även vetenskapen kan ta fel, så det måste vara en öppen fråga. Om kvänerna är kvar eller inte tar jag inte ställning till, vare sig som berättare eller operalibrettist. Men det är en viktig historia. Kvänland har funnits.
– En opera måste innehålla död och kärlek, och det finns det här. Krig, död, kärlek och ett lyckligt slut, säger Bengt Pohjanen.