Konstmanifestation med lokala berättelser i fokus

Jojk, matkultur och konstsamtal. Dragspel, dans och samiska serieteckningar. I helgens kulturmanifestation i Arvidsjaur står den lokala berättelsen i fokus.

Konstpedagogen Catharina Johansson Berg förbereder utställningen som är en del av konst- och kulturmanifestationen i Arvidsjaur.

Konstpedagogen Catharina Johansson Berg förbereder utställningen som är en del av konst- och kulturmanifestationen i Arvidsjaur.

Foto: Mats Wikström

Kultur2021-04-21 16:17

Fem orter i länet ingår i Havremagasinets konstpedagogiska zoom-projekt. I Arvidsjaur lyfter Mats Wikström och Catharina Johansson Berg den lokala kulturen i en konst- och kulturmanifestation i och utanför Handelshuset, mitt i Arvidsjaur, den 24 april. 

Inför manifestationen har de uppmanat folk att bidra med sina visioner, bilder och föremål – med Arvidsjaur som gemensam nämnare.

– Vi vill visa det breda kulturella livet och har öppnat dörrarna till två lokaler. Folk kan lämna in något som beskriver Arvidsjaurs värde för dem, i form av konst, konsthantverk eller andra objekt. Alldeles nyss lämnade en kvinna in ett härligt collage om framtiden. Vi är också ute och pratar med människor, och har får lära oss så mycket under resans gång, berättar konstpedagogen Catharina Johansson Berg.

Konstnären Mats Wikström, som är uppvuxen i Arvidsjaur, tycker att mötena med Arvidsjaurborna varit lärorika. 

– Jag har till exempel lärt mig mycket mer om skogssamekulturen under projektet, det har varit intressant. Vi ska också uppmärksamma konst och konsthantverk som har ett Arvidsjaurperspektiv. Det blir en blandning av folklig konst och konst på högsta nivå i ett samtidssammanhang, säger han. 

Målaren Per Fredrik Glommé (1930–2000) från Glommersträsk ägnade hela sitt vuxna liv åt konsten. De flesta av målningarna producerades i ateljén till hans gård i Nordanås, vid Långträsksjön. I utställningen visas några av hans verk. 

Konstnären och Arvidsjaurbon Andreas R Andersson visar utskrifter av sina digitala bilder. 

Serietecknaren Mats Jonsson arbetar med ett album om sina samiska rötter. Hans farfar var skogssame och renägare, men blev av med sina renar på 1930-talet och tvingades lämna sin kultur. 

– Jag försöker ta reda på allt jag skulle ha fått lära mig som barn, om det bara varit annorlunda. Det blir en historia om det samiska folket i Sverige, och även berättelsen om mig, min pappa och mamma, farmor och farfar, säger Mats Jonsson i en intervju med P1 kultur.

Flera av serieteckningarna finns med i utställningen.

– Vi vill också lyfta fram konstföreningen, kulturskolan och Kultur i vården. Vi har många strängar på vår lyra, säger Catharina Johansson Berg.

Antalet besökare i lokalerna är begränsat, några av aktiviteterna hålls utomhus. Själva utställningen är öppen till den 1 maj, och ska även dokumenteras och visas digitalt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!