Komikern och författaren Jonas Gardells krönika i Expressen där han krävde kulturministerns avgång, har satt ytterligare fart på debatten om en kulturbransch som går på knäna på grund av de gällande coronarestriktionerna. Kulturminister Amanda Lind, med rötterna i Luleå, säger bestämt att hon inte har några som helst planer på att avgå, tvärtom tar hon sitt fulla ansvar som minister för att hitta stödåtgärder för en bransch i kris. Hon påpekar att det även gäller idrottsverksamheten i Sverige, som befinner sig i en liknande situation då publika evenemang måste ställas in.
– Jag kan försäkra att jag jobbar väldigt hårt med den här frågan, säger hon vid en telefonintervju på tisdagseftermiddagen.
Amanda Lind har i veckan träffat representanter från kulturbranschen och hon uttrycker stor förståelse för den kritik som har framförts när det gäller restriktionerna och hur de slår mot människor som har sin utkomst från publika evenemang. När det gäller kritiken om bristande logik i ordningslagen säger hon:
– Jag förstår den. Men ordningslagen är ett av de viktigaste redskapen vi har för att kunna minska smittspridningen. Samtidigt vet jag att den slår oproportionerligt hårt mot vissa. Jag insåg direkt i våras att vi måste göra något för att stötta kulturarbetarna. Därför tillsatte vi ett stödpaket på en miljard kronor och gav ytterligare tillskott till den regionala kulturen.
Hon konstaterar att kulturbranschen i Sverige ofta består av enmansföretagare. Många av dem har förlorat 100 procent av sin omsättning och därmed tappat hela sin försörjning. Vissa har stått utan inkomst i princip sedan restriktionerna infördes. Där ska regeringen gå in med fler riktade stöd, påpekar hon.
– Men det är också viktigt att säga, vi är mitt i en pandemi. Vi har från regeringens sida haft en nära dialog med branschen och det kommer vi att fortsätta med. Corona har också satt ljuset ytterligare på vilket utsatt läge kulturarbetare är i. Många av dem hamnar utanför de trygghetssystem som finns.
Diskussioner om hur situationen ska kunna förbättras pågick redan före utbrottet av pandemin, enligt Amanda Lind. Det pågår också ett arbete från kulturbranschens sida med att hitta former för trygga och smittsäkra publika arrangemang.
– Jag vet att de jobbar hårt för att vara väl förberedda den dag vi kan börja öppna upp lite mer.