Väderstationen är en stuga vid älven dit konstnärer bjuds in för att bo och fördjupa sig i det lokala vädret. Där skapas ”väderrapporter” i form av måleri, poesi, fiktion, reportage, videodagböcker, filmer, fotografi, och annat.
Nästa vecka kommer konstnärsduon Johdet Pirak till Vitsaniemi.
– Deras intresseområde har handlat mycket om islossning och älven, så det finns mycket att prata om och undersöka när de är här, berättar Theodor Ringborg.
Han konstaterade att vattnet var mindre än två meter från stugan under måndagen.
– Det är inte riktigt så att den far i väg, men vi vet inte. Kommer det regn och det blir varmt i fjällen kan vattnet stiga mer, sägs det. Det ser ut som att det har sjunkit något, men det är svårt att bedöma.
Projektet med väderstationen i Vitsaniemi är en del av ett globalt nätverk av 28 väderstationer runtom i världen.
– Det som vi tycker är intressant är att de lokala angelägenheterna ställs i kontext till andra runt om i världen, från Uganda till Lima och Kina. Det här är unikt för Tornedalen, men det är också vårt landskap, vårt väder, den miljö vi lever i. Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma det globalt, säger han.
Under två år ska åtta konstnärer vistas i väderstationen för att uppleva skiftande säsonger och på olika sätt ta in vädret.
– Vad menar vi egentligen med väder, är det klimat, att det är varmt? Det ligger något där som jag tror att vi över de här två åren kommer närmare. Vad betyder väder i dag för oss?
– I Tornedalen kan det bli 30 grader och sol, och minus 35 och norrsken, det påverkar sättet att leva. Livet har skett i takt med säsongerna. VI vill att konstnärerna ska få uppleva de säsongerna och att vi ska få anledning att samtala med vår publik om hur vi, historiskt och i dag, lever genom dem.
Årets vårflod sägs vara den värsta sedan 1968.
– Det finns ett märke i Luppio, någon sa att vattnet är fyra centimeter ifrån. Stiger det mer får vi räkna om rekordet från 1968.
Den tornedalska 1600-tals poeten Antti Keksis kväden handlar om islossningen, en av de äldsta bevarade skrifterna på meänkieli.
– Han skriver att floden stjälpte fiskeskjulen i Vitsaniemi, så det finns en historik här. Älven är Tornedalens ådra, säger Theodor Ringborg.
Även Konsthall Tornedalen planeras att byggas vid älven.
– Vi har gjort geotekniska undersökningar, och i det har älven spelat en roll. Man vill komma nära älven för att den är så betydelsefull för regionen, att folk ska få kontakt med den. Men man vill inte ligga för nära. Placeringen och strategiska vallar finns med i planen. Så vi har tagit höjd för det, även om det är extrema vattenmängder i år.
Så konsthallen hade klarat sig om den varit på plats i år?
– Den hade klarat sig. Och vår väderstation är bara ett av många hus som drabbats. Jag tänker mycket på alla dem som drabbas på olika sätt.