Ai Weiwei gör det omöjliga

Ai Weiwei gör ingen större skillnad mellan sin roll som konstnär och sin kamp för yttrandefrihet. Det gör inte heller Magasin 3 i Stockholm som är först i Sverige med att visa världens mest omtalade konstnär.

Foto:

Kultur2012-02-14 07:37

Bara genom att låta sig intervjuas online, därtill inför svenska journalister, bryter han mot de regler han är ålagd.
– Men jag är konstnär och det här är min väg, mitt sätt att leva på. Jag måste kämpa för yttrandefrihet, om jag inte gör den ansträngningen saknar livet mening. Jag tycker att de ger mig starka argument för varför jag fortfarande måste göra det här, säger Ai Weiwei.
När han fängslades i våras blev det ännu viktigare att inkludera hans politiska arbete i utställningen, berättar utställningens curator Tessa Praun.

För sitt engagemang för offren efter jordbävningen i Sichuan 2008 fick han nära nog betala med sitt liv. Tusentals barn dog på grund av fuskbyggda skolor. När myndigheterna mörkade offrens namn och antal var Ai en av dem som försökte ta reda på sanningen. Han misshandlades av den lokala polisen och drabbades av en akut hjärnblödning.
Ljuden av polisens nattliga besök och slag finns med på en av Ai Weiweis egna dokumentärfilmer, So Sorry, som visas i Magasin 3:s särskilda läshörna.
Den djupa medmänskligheten i hans politiska arbete känns igen även i de storskaliga konstverken.

Fyra parallella videoverk från Peking skildrar en stad, vars tillväxttakt är omänsklig.
– Den är en mardröm, inga beslut är tagna efter demokratiska processer, förändringarna är ofta brutala och staden blir till ett monster, säger Ai Weiwei.
Magasin 3 visar också fem ton av de sammanlagt 125 ton handmålade solrosfrön, alla mer eller mindre unika, som Ai Weiwei 2009 spred ut över golvet på Tate Modern i London. Fröna tillverkades för hand under 2,5 år av 1 600 personer i staden Jingdezhen, under många århundraden porslinsleverantör till kejsaren. Även på Magasin 3 får Made in China en annan innebörd.
– Människor i Kina frågar mig om de kan få solrosfrön, och jag säger ”ja, självklart”. Vi skickar frön gratis, folk känner att de blir en del av verket och det göra mig rörd. Det här är frön som växer i människors hjärtan, säger Ai Weiwei.

Lever vidare gör också den gigantiska gruppresa han arrangerade 2007 till konstutställningen Documenta i tyska Kassel. I bröderna Grimms hemstad förverkligade Ai Weiwei sin egen Fairytale. Han bjöd in 1 001 kineser som aldrig tidigare varit utanför Kinas gränser. De reste 200 åt gången, en vecka var. På Magasin 3 visas en sektion ur den sovsal Ai Weiwei lät inreda i en tom lagerlokal. Alla resenärer fick sova i sängkläder som han låtit sy, han designade deras tröjor och väskor, och han var själv med och lagade deras mat.

Magasin 3 visar den 2,5 timmar långa och djupt fängslande dokumentären om att förverkliga det omöjliga, om att utmana attityder och livsinställning hos Documentas vanliga besökare men framför allt hos dem som reste. Ai Weiwei har fortfarande kontakt med några.
– Det här var en extrem erfarenhet och de hade svårt att förklara för andra när de kom hem. Nu är det här en saga, en dröm som lever i människors minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!