Gamla glasplåtar gav bild av kvinnlig fotografpionjär

De fann varandra genom bilderna. Ur 300 glasplåtsnegativ uppstod konstnären Andréas Brännströms berättarföreställning ”Min kära Alvina”, som nu ska livesändas från Västerbottens museum. ”Hon var en nyfiken, utforskande människa.”

Tärningsspelande damer. Från vänster: Okänd, Klara Olsson, Greta Jakobsson, Okänd, Okänd och Alvina Söderlund.

Tärningsspelande damer. Från vänster: Okänd, Klara Olsson, Greta Jakobsson, Okänd, Okänd och Alvina Söderlund.

Foto: Alvina Söderlund/Skellefteå museum

Kultur2022-01-19 09:55

För tre år sedan var Andréas Brännström på konstnärsresidens i den västerbottniska byn Bygdeträsk. Han höll på med ett pianostycke baserat på den 9,8 kilometer långa björkallé som finns i trakten, och som är Europas längsta. 

En dag besökte han Västerbottens museum och såg en utställning om kvinnliga fotografpionjärer. Där mötte han Alvina Söderlund.

– Det visade sig att hon bodde och växte upp i Bygdeträsk, bara två hus från den gamla skolan där jag bodde. Så jag gick dit, och kände igen platsen från fotografierna i utställningen.

Sedan dess har han med stor fascination och noggrannhet utforskat Alvinas historia.

– I Skellefteå museums arkiv finns 300 glasplåtar som jag nu har studerat i tre år, alla 300, i enorm detalj. Jag har även gjort ett stort antal intervjuer, identifierat omkring 260 personer på de där glasplåtarna, och släktforskat för att försöka förstå relationerna dem emellan. Och jag har återskapat stora delar av hennes interiör hemma, för att på något sätt förstå henne. 

Till en början var han mest intresserad av hennes fotografier.

– Det är speciellt att ha fångat allt från finska krigsflyktingar och amerikafarare till begravningar och barnporträtt, bränder och kungabesök. Det är ganska kompakt i de här 300 glasplåtarna. Det enda som sticker ut är två självporträtt på henne naken. 

Men projektet kom till slut att handla om något annat än Alvina som fotograf. 

– Sen har jag försökt lära känna henne, jag identifierar mig med henne på något sätt – som konstnär, kulturutövare och människa. Jag är själv från Västerbotten.

Vad kände du att ni hade gemensamt?

– Hennes nyfikenhet och sociala väsen. Hon var väldigt social, det kan man se i bilderna. Hon utforskade fotografiets medium tillsammans med kompisar. Det är något lekfullt i det som är väldigt fint, och som jag kan relatera till. Hon var en utforskande, nyfiken människa.

Alvina Söderlund var bara fotograf en kort period. Hon höll på med hantverk, och började senare cykla runt i byarna och sälja Spirellakorsetter.

Hon levde tillsammans med sin man Konrad Söderlund. De fick inga egna barn men tog hand om tre fosterbarn. 

Alvina Söderlund dog 1946 av njurinflammation, endast 50 år gammal.

För Andréas Brännström är projektet ett ständigt pågående arbete:

– Det ska finnas fler bilder. Jag har hittat det första glasnegativet i hennes förstoringsapparat i Bygdeträsk, men det ska finnas skärvor på en vind också.  Och jag ska söka vidare i Västerbottens museums arkiv och förhoppningsvis kunna presentera nytt material. I hennes dödsruna står att hon kämpade för nykterhetsrörelsen och hade nykterhetsloge i bagarstugan på sin gård, det ska jag försöka hitta mer om. 

Andréas Brännström bor i Gammelstads kyrkby, där han bland annat har inventerat dörrarna till kyrkstugorna. Han jobbar åt Norrbottens museum och höll även guidade vandringar i Vita Duvan i Luleå sommaren 2021. 

– Jag har alltid varit intresserad av lokalhistoria och började guida redan när jag var 14 år. 

Just nu är han tillbaka i hemtrakterna i Västerbotten som lärare på Konsthögskolan i Umeå.

– Men det blir ett kort stopp. Snart är jag tillbaka i Norrbotten igen.

Min kära Alvina

Andréas Brännströms ”Min kära Alvina” är ungefär en timme lång och består av tre sektioner: en performativ del, en historisk berättelse om Alvina, och en del om hur han har jobbat med projektet. 

Berättarföreställningen livesänds direkt från Västerbottens museum onsdag 19 januari klockan 13 via länken: www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/sv-live/

”Min kära Alvina” arrangeras av Demokratiska arkivet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!