Så var kulturåret i Norrbotten 2023

Vi lever i en tid med försök till kulturell nedmontering, bantad kulturbudget och en oviss framtid för den fria kulturen. Därför känns det stärkande att påminnas om kulturens alla fackelbärare som oförtrutet strävar framåt. Under 2023 års sista dagar, i den elfte timmen av årets mörkaste tid, kan vi blicka tillbaka på ett år där kulturens kraft återkommande tänt sitt ljus över Norrbotten. I NSD Kulturs årskrönika presenterar vi ett litet urval av allt det som förgyllt vårt kulturår. Minns tillbaka och gläds, med hopp om ett gott nytt år.

Kulturens årskrönika 2023.

Kulturens årskrönika 2023.

Foto: Montage

Årskrönika2023-12-30 14:04
undefined
Carina Henriksson

Hon slåss för kulturens plats i samhället

”Att kalla kulturarbetare ’bortskämda’ är förolämpande, nedvärderande och inte med sanning övererensstämmande”, skrev Carina Henriksson i ett osande debattinlägg i NSD Kultur den 30 augusti. I september hade tv-dokumentären ”Vildmarksdivan”, om hennes liv som kulturarbetare, premiär på SVT. 

– Det är viktigt att den fria kultursektorn får finnas jämte institutionerna, speciellt nu när det börjar stramas åt, säger Carina Henriksson.

undefined
Mikael Niemi släpper nya boken Sten i siden. Autio, Pajala.

En kärleksförklaring till Tornedalen

Mikael Niemis nya roman ”Sten i siden” är en släkthistoria som spänner över hundra år. Han beskriver den som sitt svåraste projekt hittills, men också det bästa. 

– Det är en kärleksförklaring till det hårt arbetande folket i Tornedalen, säger han om romanen när NSD Kultur träffade honom vid sommarstället i Autio i slutet av augusti.

– Det är som vilsamt här. Det är vi på landsbygden som är kvar i våra rötter, säger han och blickar ut över Torneälven.

undefined
Ukrainska konstnärer från Odessa på KKV i Luleå.

Ukrainska konstnärer gav sin bild av kriget

Konstnärsparet Alexandra Ravskaya och Alexander Ravskyi från Odessa hittade tillbaka till konsten i ett konstnärsresidens i Luleå. Där arbetade de vidare på utställningen ”Days Years of war” som de påbörjat i Ukraina. 

På årsdagen av invasionen av Ukraina visades deras utställning om kriget i Luleå. 

– För en del konstnärer kan svåra tider som krig göra att de blir blockerade och slutar arbeta. Men för oss har det varit tvärtom, en knuff framåt, berättar Alexander Ravskyi.

undefined
Maria Lind var med på länk under pressträffen och intervjuas här av NSD:s Kirunareporter Maria Dahlgren.

Maria Lind blev ny museichef i Kiruna

Efter några turbulenta första år blev Maria Lind är ny chef för länskonstmuseet i Kiruna. 

– Nu vänder vi blad, för att citera vår statschef, och går in i en ny fas, sa hon vid en pressträff den 29 juni.

Maria Lind är curator, skribent, konstpedagog och senast verksam i kulturrådet vid Sveriges ambassad i Moskva. 

– Hon kommer att bosätta sig i Kiruna, hon uppskattar norra delen av landet och ser alla möjligheter. Kiruna ska ut i världen, hon öppnar dörrar, sa Region Norrbottens representant Eivor Olofsson.

undefined
Theodor Ringborg. Chef Tornedalens konsthall, Vitsaniemi.

Miljonregn över Konsthall Tornedalen

Konsthall Tornedalen i Vitsaniemi beviljades 8 750 000 kronor från regionala utvecklingsnämnden i december. Därmed tar konsthallen ett stort steg närmare ett förverkligande. 

Huset som ska byggas har hög säkerhetsklass och klimatsystem som gör det möjligt att visa värdefull, historisk konst, till exempel de 26 verk av Sten Kauppi som ligger i Nationalmuseums källare. 

– Vi har lagt krut på vikten av tillgänglighet för en norrbottnisk konsthistoria, säger konsthallschefen Theodor Ringborg.

undefined
Takmålningen i Karolinerrummet färdigställdes 1936.

Takmålning i Boden förstörd i brand

En ovärderlig takmålning blev lågornas rov vid branden i Kanslihuset på I 19 i Boden i januari. 

Målningen var en viktig del av Karolinerrummet som invigdes 1937 och formgavs och målades av Adolf Alfred Hilmer Nilsson. Målade vapensköldar och heraldiska figurer med årtal och namn på platser där regementet deltagit, från slaget vid Bornholm 1565 till slaget vid Skotterud 1814. 

– Det var ett originalverk, så det är naturligtvis en stor förlust, säger major Niklas Bäck vid I 19.

undefined
Berry Kurkkios "Danserskor" stod först i badhuset i Gällivare, nu i friidrottsarenan. Herman Reijers "Väktaren" från Välkommaskolan och Germund Isakssons "Gruvgubben" får också nya placeringar.

Malmbergskonsten får nytt liv i Gällivare

Malmberget försvinner, men en stor del av den offentliga utsmyckningen får plats i nya Gällivare centrum. 

– Konsten är en del av Malmbergets identitet, den vill folk bevara. Och vi har en plan, säger Björn Pettersson på Gällivare kulturmuseum som har arbetat med den offentliga konsten de senaste åren. 

En stor del av den offentliga utsmyckningen får plats i nya Gällivare centrum. En del verk har renoverats och fått nya placeringar, andra har tagits ner och förvaras i väntan på ny plats. 

undefined
Britta Marakatt-Labba.

"Det är ju faktiskt på tiden"

Britta Marakatt-Labba har verkat som konstnär i mer än fem decennier och håller fortsatt högt tempo. 

I början av året fick filmen ”Historija – Stygn för Sápmi” två guldbaggar. Under Kultura Kirunas ”Norrbotten berättar” medverkade hon på scen med Marie Lundström och Erik Niva. Framöver ger hon ut boken ”Broderade världar” samt har utställningar i Oslo, Stockholm – och i Kiruna hösten 2024.

– Jag har inte visats så här stort i min hemkommun tidigare, och det är ju på tiden, faktiskt, säger hon.

undefined
Erling Johansson målade sitt första självporträtt vid 12 års ålder.

Erling Johanssons verk lever kvar

Konstnären Erling Johansson från Sarvisvaara gick ur tiden i september 2023, 89 år gammal. Men hans konst lever vidare. Skulptören och konstnären Olof Marsja från Gällivare är en av dem som har inspirerats. 

– Erlings sätt att måla är ett av mina tidigaste konstminnen, när jag såg hans väggmålning ”Gällivare-Malmbergets födelse. De figurerna har etsat sig fast., berättar Olof Marsja. 

En stor utställning med Erling Johanssons konst visas i Luleå konsthall till den 11 februari 2024. 

undefined
Linn Wallo och Jens Bäckström berättar på helgens Bok & Bild i Luleå om boken de skapat. I den finns Jens bilder och Linns texter om livet med sonen Ivar som föddes med den ovanliga diagnosen Angelmans syndrom. "Vi vill sprida hopp" säger de. SIDAN 18

Hoppfull bok om sonen och livet

Under Bok & Bild 2023 i Luleå berättade paret Jens Bäckström och Linn Wallo om sin fotobok ”Är han alltid lika glad”. Där berättar de i ord och bild om livet med sonen Ivar, som föddes med den ovanliga diagnosen Angelmans syndrom. 

– Att fota och skriva blev en sorgebearbetning kring något man tror att man förlorat. Men sedan ser man allting man funnit, säger Jens Bäckström.

– Det är en berättelse om hopp. Att saker och ting går. Det blir kanske inte som man tänkt sig. Men det blir jättebra ändå, berättar Linn Wallo.

undefined
Philip Lithner och Liv Pettersson provar ut kläder inför premiären av "Fanny och Alexander" på Norrbottensteatern.

Många kostymbyten på teatern

När "Fanny och Alexander" spelades på Norrbottensteatern under hösten och vintern hade kläderna en stor roll i föreställningen.

Helaftonsföreställningen av ”Fanny och Alexander” var en av Norrbottensteaterns största produktioner hittills. Med 20 personer på scen och ett otal kostymbyten var det en hel del som skulle klaffa innan ridån gick upp för premiären i oktober. 

Kostymdesignern Liv Pettersson provade ut kläder till skådespelare Philip Lithner när NSD Kultur var på besök. 

– VI ”fokar” på fracken, det brukar ta lite tid. Här nere ska vi hitta en byxa som passar, prova skjorta och kolla på skor. Sedan går vi upp till kostymförrådet och tittar på frackar, säger hon.

Philip Lithner från Malmö gör sin första roll på teatern, men han gick Teaterskolan i Luleå 2012–2015. Han gläds åt att vara tillbaka i huset efter åtta år som frilansande skådespelare, och kommer närmast från Dramaten i Stockholm.

– Det känns jättehärligt, och roligt att det är årets teaterstudenter som gör sin första praktik i föreställningen. Det är första gången jag har frack. Det känns spännande, berättar han.

Kostymförrådet ligger en trappa upp i Norrbottensteaterns hus, en riktig skattkammare med allehanda kreationer och accessoarer. Där letar Liv Pettersson ganska snabbt fram en frack och en hatt i rätt storlek.

Philip Lithner spelar Carl Ekdahl, som är gift med Lydia (Emelie Florén). Han gör fyra byten: morgonrock, frack, linnekostym och morning coat.

Repetitionerna påbörjades redan i augusti. 

Philip Lithner har en speciell relation till filmen ”Fanny och Alexander”:

– När jag hörde att jag skulle spela Carl Ekdahl tänkte jag direkt ”är det han som fiser?” Och det var det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!