Valexperten Charlotta Söderberg listar trender i valet

Norr Medias valexpert Charlotta Söderberg listar trenderna hon ser i valet till riksdag, regionfullmäktige och Norrbottens kommuner. "Ett lyssnande ledarskap och förhandlingsvilja har aldrig varit viktigare i svensk och norrbottnisk politik", skriver hon.

Norr Medias valexpert Charlotta Söderberg listar trenderna hon ser i 2022 års val.

Norr Medias valexpert Charlotta Söderberg listar trenderna hon ser i 2022 års val.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norrbotten2022-09-13 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första preliminära räkningen är i full gång och vi har ett väldigt jämnt läge mellan olika tänkbara regeringsalternativ. Vi kommer därför att få vänta innan vi vet vem som först får uppdraget av talmannen att försöka bilda regering. Den kandidaten har en tung uppgift i att försöka ena sitt ”lag” och hitta ett regeringsalternativ som både kan komma överens internt och som kan tolereras av riksdagen. Men trots att just statsministerfrågan inte kan avgöras riktigt än finns det några tydliga trender som redan nu kan observeras i Sverige och i Norrbotten i valet 2022. 

Trend ett: S och SD etableras som de två motpolerna i svensk politik. M är inte längre självklart det andra största partiet och det är ett försvagat L och ett stärkt SD som nu eventuellt går in i regeringsförhandlingar med M och KD. Vilken betydelse får det för maktbalansen på den högra sidan av riksdagspolitiken och vilken betydelse får det för regeringsbildningen? 

Trend två: SD går starkt framåt i Norrbotten. Här blev SD andra största parti redan i riksdagsvalet 2018. I Norrbottens riksdagsval 2022 står S och M i princip stilla medan SD växer (på bekostnad av C och V) och fortsätter att vara andra största parti. På Norrbottensbänken byts därför ett C-mandat mot ett SD-mandat framöver. Eftersom SD har en lista för hela landet kan det konkret också betyda att det blir färre norrbottningar i riksdagen.  Vilken betydelse får det för möjligheten att driva norrbottensfrågor? SD-väljarna tenderar också att röstsplittra minst av alla partiers väljare och därför växer nu SD även i region- och kommunval och blir tredje största parti i såväl regionfullmäktige som i flera kommuner. Kan SD fylla sina stolar, och vilka konsekvenser får denna förändring på möjligheterna att styra i Norrbotten?

Trend tre: Norrbottensväljarna är i dag klart rörligare än de tidigare varit. I regionvalet tappar SJVP väljare till S, M och SD i ett regionfullmäktige som nu återigen står inför ett maktskifte. Även i kommunvalet ser vi stora svängningar. I Kiruna rasar C, I Gällivare går M starkt framåt, i Övertorneå tappar S till Framtid S och i Luleå behåller S och M sina mandat samtidigt som både LPO och SJVP tappar sina platser och SD växer. 

Det förändrade politiska landskapet i kombination med rörliga väljare ställer nya krav på våra politiker: ett lyssnade ledarskap och förhandlingsvilja har aldrig varit viktigare i svensk och norrbottnisk politik.