Hedersvåldet ett dolt problem i Norrbotten

Förra sommaren lade reportrarna Frida Enberg och Tommy Lundqvist märke till att det anmäldes flera våldsbrott i Norrbotten där heder misstänktes vara motivet. När de började fördjupa sig i ämnet visade det sig att hedersvåldet är ett stort samhällsproblem i Norrbotten – som myndigheterna precis fått upp ögonen för.

Justitieminister Thomas Bodström (S) talar vid en manifestation för att hedra minnet av Fadime Sahindal på Sergels torg i Stockholm 2003.

Justitieminister Thomas Bodström (S) talar vid en manifestation för att hedra minnet av Fadime Sahindal på Sergels torg i Stockholm 2003.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Norrbotten2022-03-07 06:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år är det 20 år sedan Fadime mördades. Hon mördades av sin pappa för att hon uttalat sig offentligt i riksdagen om hederskulturen. För två år sedan skakades Norrbotten av det brutala hedersmordet på Reza Hosseini i Kiruna. Ett år senare, förra sommaren, började vi i vår nyhetsrapportering märka att det anmäldes flera våldsbrott i Norrbotten där heder misstänktes vara motivet. 

I den här serien redogör vi för tre uppmärksammade fall. Men faktum är att det finns många fler. Förra året utredde Norrbottenspolisen 16 fall där det fanns en misstanke om att heder var den bakomliggande orsaken till brottet – bara ett av dem ledde till en fällande dom. 

Samtidigt har socialtjänsterna i Norrbotten ställts inför helt nya utmaningar. I höstas omhändertog socialtjänsten i en kommun i Norrbotten tre flickor vars mamma planerade att föra dem utomlands och gifta bort dem. Lärare som vi pratat med på gymnasieskolorna i Piteå och Luleå vittnar om att de haft elever som plötsligt försvunnit. Utan förvarning har de rest utomlands och inte kommit tillbaka. På socialtjänsten vet inte handläggarna hur de ska hantera de här fallen, när målet inte är att föräldrar och barn ska återförenas. Plötsligt ska de istället arbeta för att stötta unga kvinnor och män i att ta avstånd från sina familjer.

Hederskulturen är en uppsättning normer och värderingar som i många avseenden är kriminella handlingar i Sverige. Det är olagligt att kränka en annan människa, begränsa hennes frihet eller till och med döda henne för att hon inte vill låta sig kuvas. Det är också olagligt att könsstympa unga flickor, ändå har kirurgen Bita Eshraghi fullt upp med att utföra så kallade öppningsoperationer på könsstympade kvinnor, även kvinnor från Norrbotten. Könsstympning har varit förbjudet i Sverige i 40 år, men bara tre gånger har någon dömts för brottet.

Hedersvåld handlar inte bara om tvångsgifte, könsstympning och grova våldsbrott. Under vårt arbete med de här artiklarna har vi fått lära oss om begreppet ”vardagsheder”. Det handlar om hur familjen och släkten runt omkring en ung människa begränsar hennes livsutrymme och kontrollerar hennes tillvaro, så att hon inte är fri. 

Hederskulturen hindrar unga norrbottningar från att ta en fika med kompisarna efter skolan. Den hindrar dem från att själva välja vilka kläder de vill bära, sporta och lära sig simma. Under arbetet med de här artiklarna har vi fått höra om elever i Luleå som levt parallella liv hemma och på skolan. Så ska inte ungdomar behöva ha det. Precis som Fadime önskade, tycker läraren Ida Olsson i Luleå att vi måste våga prata om de här sakerna. Det tycker vi med. 

Har du utsatts för hedersvåld? Hör av dig till oss!
frida.enberg@norrmedia.se
tommy.lundqvist@norrmedia.se