Dags att agera – stötta lokalt

Vi har läst om det. Hört om det. Sett det. Tänkt det. Men nu är det dags att leva upp till det. Att handla lokalt är det jag pratar om – ett budskap som tål att upprepas.

Foto:

Näringsliv2020-11-20 09:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin är här på obestämd tid, ingen har facit. Ingen vet hur det ser ut i morgon, om en månad eller om ett år. Det är vår verklighet och något vi måste lära oss att leva med.

För att lokala handlare, hotell och restauranger ska ha en chans att klara sig ur krisen krävs det att du och jag drar vårt strå till stacken. Jag vet att det kan verka motstridigt. Hörde en man oja sig över just detta häromdagen: ”I coronatider ska vi hålla avstånd och undvika folksamlingar. Helst ska vi hålla oss hemma så mycket vi bara kan. Samtidigt uppmanas vi att gå ut och äta på restaurang och springa runt på stan och handla. Jag får inte ihop det”.

Jag kan förstå att dessa funderingar dyker upp men kan samtidigt lugna med att frågan om coronasäkra alternativ har varit på tapeten hos våra lokala handlare sedan i våras. Det finns många goda exempel på hur du kan stötta den lokala handeln trots rådande situation. Bland annat:

- Hygienfaktorer som begränsat antal kunder i lokalen samtidigt, tillgänglig handsprit och markeringar för att påminna om att hålla avstånd.

- Möjlighet att hämta varorna utanför butiken – i många fall behöver du inte ens stiga ur bilen.

- Hemleverans.

- Öppet före och efter stängning för privat shopping.

- Privata sittningar i mindre sällskap på restaurangen.

- Utökade möjligheter för take away.

- Möjlighet att ta hem kocken som lagar en trerätters i ditt kök.

- Hotell som erbjuder frukostbuffé på rummet.

- Rum som står tomma 24 timmar mellan hotellgästerna.

- Presentkort som är giltiga längre tid än vanligt.

Listan går att göra lååååång. Men okej, det tar dig någon minut att ta reda på vilka möjligheter som finns på just din favoritbutik, restaurang eller hotell. Innan du blir bekväm och tänker att du struntar i att handla lokalt tycker jag att du ska ställa dig själv frågan vilket samhälle du vill bo och verka i framöver. Vill du säkerställa att de aktörer som finns här ska kunna göra det även under och efter pandemin?

Då är det läge att agera och inte sen, utan nu!