Hon var modig hon Emma, 21, som var med i vår första del. Hon hade opererat läppar och haka, något hon inte hymlade med. "Jag vill se annorlunda ut, jag vill inte vara som andra" sa hon rakryggad. Ung tjej som vet vad hon vill tänkte jag, men vad fick henne göra ingreppen?
De ideal som blivit, med exempelvis stora läppar och uppumpade skinkor, är något vi inte såg mycket av för tio år sedan. Att spruta in fillers i läpparna och flytta fett från lår till rumpa är nya inslag i skönhetsbranschen. Vem vinner på detta och vem förlorar, frågade vi oss och bestämde oss för att dra igång artikelserien "Skönhetens pris".
Vissa har hört av sig under resans gång och tyckt att vi med serien förstärker problematiken med skönhetsindustrin, problem de menar är kopplade till att framför allt unga tjejer jagar ett yttre som ska vara sexigt - och format utifrån sjuka ideal. "Stackars flicka" skrev en del. Men, till saken hör att vi ville skriva om det hela för att dels höra hur exempelvis tjejer som Emma resonerar, dels hur de som utför ingreppen tänker. Med kritiska frågor om utseendehets och kommersiella krafter har vi åkt runt, och diskussionerna har blivit många.
Vi har i serien mött plastikkirurgen Olafur Jakobsson som jobbat i branschen i 40 år, sjuksköterskan Lotta Krona som med bland annat botox behandlar människor som vill förändra sitt utseende, och verksamhetschefen Therese Waaranperä som ser ett högt tryck på den klinik hon jobbar, vilket gör de måste sålla hårt. 60 procent kommer med förhoppningar om att förändra sig på sätt som Therese och kollegor bedömer som alltför extremt och därmed säger nej till.
Det alla behandlare vi pratat med har tryckt på, är att de vill hjälpa folk få en större trygghet i sig själva och att det är det "naturliga" utseendet som eftersträvas när de behandlar. Men vad är naturligt? Är det naturligt att försöka ta bort spår av ålder som dyker upp längs vägen såsom rynkor, plattare bröst efter amning, håravfall på män och att vi inte är lika fasta i kroppen när vi är 50 som när vi är 25? Det kan ju knappast vara onaturligt.
Viljan att se bra ut har vi nog alla, men varför denna utseendehets och stress? Vi lär våra barn att de är vackra som de är, men det blir ju omöjligt för dem att tro på de orden när vi vuxna ständigt förställer oss i våra yttre former.
Få vill tyvärr berätta att de skönhetsopererar sig. Vi fick leta hårt, samma problem hade SVT i serien "Under kniven" som sändes tidigare i vinter. Journalisten och producenten bakom den, Erik Galli, intervjuade vi i vår serie och han lyfte hur vanligt det är att skönhetsingrepp är skambelagda och att man därför inte vill tala högt om dem. I tio år hemlighöll han exempelvis själv för sina föräldrar att han opererat sig på flera ställen. Han var rädd att de skulle reagera negativt. "Det var lättare komma ut som homosexuell än som skönhetsopererad" sa han.
En som däremot är helt öppen med sin process är Carl Johan Norrbin som i fjol gjorde en hårtransplantation. Han vill hjälpa andra män ta sig fram genom det han själv länge plågades av, nämligen skam och ångest kopplad till sin tunnhårighet. Detta genom med att vara öppen med sin väg till hårtransplantationen och känslorna kring den.
Tusen tack till alla ni som ställde upp i den här serien. Ni har berikat med era perspektiv!
Har ni läsare där ute idéer kring andra teman ni vill vi ska lyfta här på tidningsplats? Skicka gärna in tips till oss på redaktionen@nsd.se
Allt gott!