Nya filmer om fjällfisket

Sandåslandet har en säregen natur och bör beaktas därefter.

Sandåslandet har en säregen natur och bör beaktas därefter.

Foto: Gunnar Westrin.

Fiskekrönika v 262010-06-29 05:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sommar kommer vi att påbörja filminspelningarna med mig som huvudperson. Det kanske låter lite vidlyftigt men har blivit en realitet. Filmföretaget heter Mountain Media och är ett begrepp inom fiskefilm, med ramar av flugfiske. Vid min sida kommer jag att ha govännen Palle Andersson från Sörbyn, som arbetade som fiskeguide på anläggningen i sju år. Bättre än så kan det faktiskt inte bli.

Filmföretaget

Mountain Media har under minst 15 år arbetat i branschen och har producerat flugfiskefilmer. Inom den genren kan också inlemmas filmer om flugbindning, flugfisketeknik och rena upplevelsefilmer. Filmerna säljs över hele Europa och har också kommit på olika språk, som engelska och tyska.

Meningen är att vi kommer att spela in tre olika filmer om mig och mitt flugfiskeliv, detta under två år. Trilogin filmer har arbetsnamnet ”Fjällfiske med Gunnar Westrin” och kommer i första hand att säljas som DvD - produktioner.

Jag kan redan på förhand ”stämma lite i bäcken” genom att påstå att filmerna i första hand kommer att handla om mitt miljöengagemang, mina funderingar, om ekologiska förutsättningar och naturligtvis om flugfisket som företeelse. Däremot kommer det inte att bli en massa dragande av fisk, eftersom det lätt kan uppfattas som ”fiskeporr”. Det ska vara lagom doser av det mesta.

Tre olika platser

I konceptet ingår också att någon av mina vänner ska följa mig på fiskestigarna, eftersom kamratskapet är en viktig del av helhetsupplevelsen. Ett centralt huvudsyfte med inspelningarna är att främja utvecklingen av en ekologiskt hållbar fisketurism i våra fjällmiljöer.

Vi kommer att filma på tre olika platser i Norrbottens län, väl avvägda platser, eller områden, med helhetsupplevelser och miljöer som kommer att skilja sig åt. Sålunda kommer vi att filma i Kaitumälven med Tjuonajokk, Sandåslandet med campen på Rostujávri och i Laponia.

På så sätt kommer vi förhoppningsvis att porträttera tre olika områden eller biomer, där vi förhoppningsvis kan profilera fisket efter harr, öring och röding. Det är med andra ord en fråga om personligt präglade upplevelsefilmer och inte instruktionsbaserade produkter.

Vildmarksfiske

Någon med gott minne kanske erinrar sig att Mountain Media en gång i tiden gjorde en helt underbar film från Tjuonajokk.

Filmen hette ”Flugfiskeäventyr i Tjuonajokk”. Den nya filmen kommer att bli nåt helt annat, trots att vi under stunder kommer att härbärgera på fiskeanläggningen.

En fördel med boendet på camper är att filmteamet på ett bättre sätt kan sköta sina elektriska utrustningar och att det också blir lättare att ladda alla nödvändiga batterier.

Säkert tänker en del att filmandet kanske inte är bra för en trakt som bland Sandåslandet, ett område som redan tycks vara överbefolkad, åtminstone på vissa delar. Eftersom filmerna inte har för avsikt att vara geografiskt informativa, tror jag inte att någon behöver vara orolig. Det är trakten/trakterna som särart vi är ute efter. Det ska med andra ord inte bli nåt reklamjippo.

Biologiskt tänkande

Grunderna för alla tre filmerna ligger på ekologisk kunskap i biologiskt fullvärdiga trakter, där bland annat fiskpopulationernas bevarande har stor prioritet. Sammaledes har vi intentionen att spegla fortfarande outbyggda vattendrag, den professionella fisketurismen med utbildade guider och ynnesten att fortfarande få fiska på vild fisk i genuina miljöer.