Mannen som är det svenska flugfisket personifierad

Det finns få människor som så energiskt har propagerat för flugfiskets trevligheter som Johan Klingberg i Jönköping. Här möter vi entusiasten och mångsysslaren som verkligen brinner för den svenska fiskekulturen, turismen och miljöerna.

Johan Klingberg är entusiasten som personifierar flugfisket i Sverige. Här syns han på omslaget till en av sina böcker.

Johan Klingberg är entusiasten som personifierar flugfisket i Sverige. Här syns han på omslaget till en av sina böcker.

Foto: Gunnar Westrin

Fiske2021-04-15 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förutom detta jobbar han som chefredaktör på tidningen Allt om flugfiske och som lärare i Jönköping. Fiskeintresset kom via föräldrarna som lockade med vild öring i bäcken i närheten av hemmet. Åren gick, flugspöet kom in bilden och med redskapet också flugbindningen, där han räknas in som en av våra riktiga virtuoser. Det ena gav det andra och idag har han gett ut ett antal rikt illustrerade böcker om flugfiske och flugbindning. 

– Jag är i grunden utbildad pedagog och har arrangerat flugfiskekurser sedan tonåren. Det är främst inom den genren jag har fastnat, att beskriva fisketekniker och flugbindning.

Johan huserar i Götaland, långt från Norrland. Å andra sidan har Småland tjusig norrlandstouch, med trolska skogar, svarta tjärnar, magiska åar och som jag minns, hjortron. Bara en sådan sak! Visst finns det skillnader både i landskapstyper som sportfiske. Johan beklagar att det intressanta harrfisket i Vättern har gått förlorat, mycket på grund av överfiske och regelvidriga utsättningar av signalkräftor. 

– En skillnad från norr till söder är det fina havsöringsfisket vi har på Västkusten. Fisket är bra och är en oerhörd potential för alla flugfiskare. Hos oss är också regnbågen högt ansedd, en intressant och stark fisk som gärna tar en fluga. Vi har riktigt fina sjöar med regnbåge, fiskar som är särskilt framtagna för sportfiske. De är magiskt spolformade, har hela fenor och är som du vet urstarka fajters, anser Johan glatt. Hur ser då en fiskesugen smålänning på Norrland som fiskeparadis.

– Jag älskar Norrland! Hade en tanke efter gymnasiet att jag skulle flytta norrut. Av någon anledning blev det Göteborg i stället? Norrland är ett egentligen ett märkligt geografiskt begrepp som täcker två tredjedelar av landet. De stora älvarna, ljuset och människorna lockar mig varje år. Det finns få andra platser där jag trivs så bra som i landets norra delar. 

– Norrbotten är förmodligen Europas bästa sportfiskeområde. Hade utbudet varit tydligare skulle ännu fler kunna livnära sig på denna sagolika naturresurs. Problemet som infinner sig ligger på det informativa planet. Fortfarande gäller berättelser från fiskekompisar och mer eller mindre smarriga filmer på allehanda fiskefilmer på sociala medier. Jämtland har en fördel i jämförelse med Norrbotten, nämligen närheten till våra större städer. 

Det har gjort att flera områden där har haft det lättare att locka till sig turister från södern. Ibland får jag för mig att många norrbottningar jag möter inte tycker att deras fiske är så märkvärdigt. Det är fantastiskt och skulle genom rätt kanaler säkert kunna locka till sig en betydligt större publik, som dessutom är villiga att betala för det, tror Johan.

Den som spar han har heter det. Hur ser du på fenomenet med catch and release, att släppa tillbaka krokade fiskar?

 – Det är en av våra absolut svåraste frågor. Jag tycker att det är ett bra alternativ om det sköts med ansvar. Den som återutsätter en fisk måste veta hur den ska behandlas eller vilka förutsättningar som krävs för att den ska överleva. Personligen tycker jag absolut inte om att se fiskare hissa upp mängder av fisk som återutsätts. Här nere hos oss har vi faktiskt talat om en gräns även för återutsättning.