Vi vill veta vilken valfråga som är viktig för dig

Brott och straff, klimat och miljö eller kultur och fritid? Kanske är det de viktigaste valfrågorna för dig? Nu har du chansen att delta i en vår enkät och därmed vara en del av vår valbevakning.

Lenitha Andersson-Junkka byline

Lenitha Andersson-Junkka byline

Foto: Petra Älvstrand

Krönika2022-05-09 09:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

11 september går Sverige till val i en värld som den senaste tiden har präglats av katastrofer som coronapandemin och kriget i Ukraina. Kanske kommer det faktum att kriget nu kommit oss så nära göra att frågor om säkerhet och försvar blir en viktigare fråga i höstens riksdagsval. Coronapandemin kanske har gjort att frågor som rör vården känns viktigare än någonsin? Eller är det partiernas syn på hur skolan ska kunna bli bättre som styr hur du kommer att rösta? Det vill vi gärna veta!

Genom att svara på vår enkät ger ni läsare oss en bild av vad ni tycker är viktiga frågor i valet 2022 och är därmed med och formar vår bevakning av valet.

Vid liknande undersökningar som vi gjort tidigare har sjukvården kommit högt upp på listan över saker som är avgörande när vi norrbottningar går och röstar – men vilka de frågorna är förändras förstås över tid. Det var inte länge sedan som miljön inte alls fanns på agendan, eller integrations- och invandringsfrågor. 

I kommunalvalet är det ofta de frågor som ligger riktigt nära vår vardag som avgör. Synen på LSS eller kanske hur samhället kan stävja stök och brottslighet och göra samhället tryggare. Hur våra Norrbottniska städer ska utvecklas och kanske diskuteras det investeringar i stora fritidsanläggningar, skolor eller nya bostadsområden?

Vi drar nu i gång vår valbevakning och du som läser tidningen fram till valet kommer att få ta del av journalistik om de viktiga lokala frågorna och nationella frågor som påverkar Norrbotten. Vi kommer att beskriva partierna och vad de vill och på vår sajt kommer du kunna göra valkompassen, en guide som visar vart du står politiskt i förhållande till partierna, både lokalt och nationellt.

Vi vill gärna hjälpa dig att ta ett välgrundat beslut på valdagen den 11 september. Ta därför chansen och svara på våra frågor i vår valenkät – det tar bara några minuter och du är garanterad anonymitet.  

Du når enkäten genom webbadressen https://nsd.se/valenkat