Ekologiskt eller närproducerat? Både och? Svenskt eller importerat, grönt, gult eller rött, färskt eller djupfryst? Välja samma märke som mamma alltid gjorde när hon handlade på Ica Safiren under min uppväxt i Kalix, eller välja någonting helt annat? Coop, Ica eller Willys? Vilken butik ger mig mest mat för pengarna, eller är det högst kvalitet för pengarna jag egentligen vill ha? Valmöjligheterna för dagens konsumenter kan onekligen vara svåra att överblicka.
Mat måste vi alla ha och de allra flesta av oss behöver besöka mataffären åtminstone någon gång i veckan. Hemma hos mig är ett bra val av mat sådan som gör så många som möjligt i familjen nöjda. Det är inte alltid lätt. Någon älskar salami, en annan tycker plötsligt inte om det. Ena veckan önskas gröna, högblanka Granny Smith-äpplen, den andra undrar barnen varför vi aldrig har röda äpplen hemma. "Vi äter typ syrisk mat varje dag", låter det dagen efter fiskpinnarna och mandelpotatismoset.
Som heltidsarbetande mor blir jag trött på vardagens matbestyr emellanåt och då vandrar tankarna i väg till färdiga matkassar och att klicka hem maten på internet. Samtidigt har jag svårt att stå ut med tanken på att inte få dofta och känna på frukt och grönt, se vad som är dagsfärskt och gott på plats i butiken och vilka varor som är i säsong. Därför fortsätter jag att ränna runt i matbutikerna och ibland något bitter konstatera att jag skulle ha blivit handlare i livsmedelsbranschen. Mat är inte bara livsnödvändigt, det är även en tung post i min budget.
Det var bland annat ur denna tanke som vår idé om en egen matpriskontroll föddes. Vi hade absolut förutfattade meningar om vilken av stadens butiker som var billigast. Men undersökningen bjöd också på överraskningar. Vi slogs av hur många olika varumärken som numera trängs i butikshyllorna. Lägg därtill alla olika volymer som finns av samma sorts mat. Den som vill tjäna några kronor kan göra klokt i att välja den större förpackningen. Men för det lilla hushållet finns risken att det blir rester som måste slängas. Bättre då att köpa den mindre förpackningen och betala några kronor mer per kilo. Eller?
Hushållets inkomst är säkerligen en betydelsefull faktor för vilken mat man köper och var man väljer att handla. Men under arbetet med vår matpriskontroll insåg vi att flera andra faktorer spelar in. Närheten till butiken, utbudet och om frukt- och grönsaksdisken är fräsch bidrar också till hur vi väljer. Själva kunde vi ganska snabbt medge att vi helst handlar i butiker där vi vet var vi hittar alla varor rent fysiskt. Att lära sig någonting nytt tar som bekant tid. Och tänk om jag inte hittar barnens favoritäpplen?