Vi klunkar oss ner i fördärvet

Läsk i stora mängder är farligt för hälsan. Våga skippa läsken.

Läsk i stora mängder är farligt för hälsan. Våga skippa läsken.

Foto: Mark Lennihan

KRÖNIKA2013-09-07 07:46
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Går på stan och ser småungar och teens hinka i sig läsk från stora PET- flaskor. Våra barn simmar i kaloridrycker och dricker i genomsnitt två deciliter läsk eller saft- per dag (många långt mycket mer än det).

Och så köper vi vuxna marknadsföringen att vi ska dela en Cola med hitan och ditan- fasiken heller - jag delar inte - jag köper inte.

På träningsanläggningar – även kommunala- finns läskapparater och för några kronor släcker ungarna törsten med 33 centliter läsk efter idrottspasset och så var den energiförlusten från gympan täckt med åtta sockerbitar.

Jag har försökt lobba för att man ska ta bort läskapparaterna på idrottsanläggningen jag hänger på - men läsk verkar vara en mänsklig rättighet och så klunkar vi oss rätt ner i fördärvet - för läsk är en orsak till övervikt och fetma.

Vi har ett allvarligt problem - och det är att våra ungar väger på tok för mycket. De är mulliga eller rent av överviktiga och det är inget att jamsa bort. Det där snacket om att ungen springer bort hullet i tonåren är bullshit: ofta börjar barnfetma mellan tre och sju års åldern läser jag på vardguiden.se.

Vi vuxna har ansvar

Att ha barn som har sunda matvanor, ges möjlighet till sund hälsa, kräver faktiskt något och det kräver något av oss föräldrar. För inte kan barn själva säga nej till kolsyrad sockerdröm. Vi har förbaske mig ett ansvar och det ansvaret kan vara så enkelt som att säga nej till läsk flera gånger i veckan. Nej! Drick vatten. Inse att man som vuxen har makt och kunskap och därmed ansvar.

Övervikt är en folksjukdom. Det kan leda till massa hemskheter som socialt utanförskap ( läs mobbad, dålig självkänsla, självhat), och sedan den fysiska hälsan: Ökad risk för massa sjukdomar som: diabetes, högt blodtryck och förslitningsskador i leder.

Ordet lagom - tyck om det

Storsläggan: Personer som lidit av fetma i unga år riskerar att få en kortare livslängd än de som varit normalviktiga som barn.

Och nej, jag tror inte på att vi NU SKA FÖR ALLTID FÖRBJUDA barnen att dricka läsk och att vi ska toksanera kalas och festligheter- man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ni vet- ordet lagom. Och så adderar ni lite längt till ordet lagom – jag längtar själv efter julens julmust- det är en av livets höjdpunkter. I övrigt skippar jag läsken.

Förebygga fetma hos barn:

5 steg.

1 Låt ditt barn börja dagen med att äta en ordentlig frukost. Många barn med fetma äter lite till frukost och lunch, men desto mer under eftermiddag och kväll.

2 Det är bra att äta huvudmålen vid samma tid varje dag. Då blir inte suget så stort mellan måltiderna.

3 Barn ska äta mycket frukt, grönsaker, fisk och fullkornsprodukter.

4 Alla barn behöver röra på sig dagligen. Ett träningstillfälle i veckan räcker inte.

5 Svenska barn är ofta stillasittande på helgerna. Försök att göra aktiviteter tillsammans med barnen lördagar och söndagar så att de rör på sig lite mer.

vardguiden.se

Kommer ni ihåg ViktVäktarna?

§ Ni vet - viktminskningsmetoden där man skulle räkna Points och fokusera på att äta lättprodukter?

ViktVäktarna har det tufft i dietkonkurrensen - superhypade 5-2 dieten, LCHF, Atkins, GI ( och snart kommer mat med rätt PH-värde att slå stort, minns var ni läste det).

§ För att få lite positiv marknadsföring är Shirley Clamp deras ansikte utåt och nu kommer kokboken "Lätt att njuta! med Shirley Clamp". Trovärdighetsproblemet är gigantiskt- eftersom Aftonbladet "avslöjat" att Shirley använts sig av den så kallade Bülowmetoden för att gå ner i vikt. 4 piller ska placeras under tungan varje dag i 23 dagar, eller som mest under 40 dagar i en följd, för att frigöra fett. 24 500 kostar klinikdieten under fas 1 och fyrtio dagar.

§ I detta diethysteriska namn vill jag tidsenligt lansera en ny diet. Som fungerar. Det är genialiskt. Man får vara mätt, slipper räkna points, fett, kalorier. Dieten heter ViÄter.

Hemligheten bakom ViÄter dieten är att laga mat från grunden sju dagar i veckan, äta portioner som är anpassade för ens person och satsa på grönsaker. Helt fantastiskt. Vem vill bli talesperson för den dieten?