Våga glöda i sommar

Foto:

Krönika2013-06-22 07:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skrev en krönika om att grilla för några år sedan – med andemeningen att ”jag grillar icke”. Och som med det mesta här i livet så byter man ståndpunkt och åsikt och nu ska jag alltså skriva en krönika som handlar om att jag grillar. För det gör jag. Stekos är min nya parfym.

För jag har kommit på en sak:

Ni kvinnor som alltid låter mannen stå där vid grillen och sippa på något kallt- NI HAR JU DRAGIT VÄRSTA NITLOTTEN.

Dubbelsvett

För så här: Ni som inte grillar dukar bordet, tänder ljusen, viker servetterna, fixar till barnens kläder och baddar skrapsår, blandar sallader, hackar löken, vispar ihop en sås och någon dressing, åker och panikköper mineralvatten, löser barnens konflikter, trixar ihop en efterrätt i bara farten och grillmästaren då? Jo. Han ( jo - det är oftast män som står för grillandet i radhuslängorna) står där och vänder biffen på grillen ( biffen som kanske du till och med marinerat?). Och grillmästaren sippar fortfarande på något kallt medan din svett rinner från pannan när du mosar ihop en guacamole. Barnen drar dig i kläderna och den där deon som skulle klara hög värme och stress visade sig vara fejk. Dubbelsvett. Grillmästaren kan ju inte heller lämna grillen för att hämta grillspadar och grillvantar och annat som han glömt inomhus, för det som grillas måste ha käääärlek och käääärlek är att stå och vända de där köttbitarna medan radhuset vänts upp och ned under tiden. Och du springer och hämtar grillvantar och grillspadar till grillmästaren. För biffen på grillen- den går man bara inte ifrån.

Behåll god stämning

När middagsgästerna kommer tar de biffen, salladen, såserna, de sätter sig vid fint dukat bord och så äter de, vänder sig till grillmästaren och bara

- Åhhhhh…..vad gott. Åhhh, vad DUKTIG du har varit.

Fast hur god skulle den där biffen vara utan alla härliga tillbehör som DU stått och hackat och gjort? Vill du säga, men säger icke för att behålla något vi kallar för god stämning och alla bara fortsätter:

- Åhhhhh vad gott med grillat!

Det är så bitterhet börjar gro med grilloset, men nu har vi inga offerkoftor på oss, så därför blir vi blir medgrillare.

Kör varannan gång vid grillen. Du kommer njuta när du vänder biffen och smuttar på något kallt. Partnern får fixa tomatsalladen, lösa att hunden åt upp barnens korvar och svära åt att den hemgjorda majonnäsen skar sig. För du- du kan ju inte lämna grillen. Du vet – en biff kräver din käääärlek.

Linas enkla grillskola

1 Ta en grill och fyll botten plus lite till med grillkol eller briketter ( Har du ingen aning hur mycket du ska hälla, så tjuvkika på hur någon annan gör första gången och härma sedan).

2 Spruta över tändvätska, några klämningar på flaskan, överdriv inte, men underdriv inte. Kör på någon form av känsla. Det är inte avancerad kemi.

3 Låt tändvätskan dra in sig någon minut, tänd sedan en tändsticka och släng på kolen. Nu kommer det att blomma upp en eld om du har tur. Har du inte tur händer inget, ta en till tändsticka och tänd någon annanstans. Var försiktig!

3 Du ska INTE grilla direkt på elden, och inte heller när elden svalnat, utan låta kolen förvandlas till en svart-grå "platta". Det tar cirka tjugo minuter eller ditt eget ögonmått.

4 Tänk på att allt du grillar har olika tider. Korvar och vissa grönsaker går snabbt, en tjock kotlett kan vara en seg rackare. Ska du grilla olika saker bör du alltså grilla i omgångar.

5 Glöm inte - varje grillare bör ha något att dricka medan den står där och väder sin majs eller köttbit.

6 Och var försiktig så inga barn springer in i den heta grillen- det var det sista.

Något sött.

Johanna Westman har kommit ut med en ny kokbok "Minsta bakboken" som hon gjort tillsammans med sonen SvanteGandini. När jag bläddrar i boken och bakar utifrån den slussas jag tillbaka till min barndom och de bakböckerna som fick mig att bli intresserad av matlagningens konst. Minsta bakboken lyckas med att ha pedagogiska bilder, recept med illustrationer och enkla instruktioner och samtidigt vara rolig och lekfull. Mina barn svängde ihop vaniljdrömmar själv alldeles själv, liksom chokladbollar. Fika gott i sommar.